Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Mazurek-kajmakowy-na-bogato

Mazurek kajmakowy na bogato

Kajmaków jak mrówków - ta akurat polewa jest dość zwarta, o konsystencji kruchych krówek.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 1 mazurek - starczy dla całej rodziny

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
porcja kruchego ciasta (Słodkie kruche ciasto do tart)
225 g cukru
torebka cukru waniliowego
50 g masła
125 ml kremowej śmietanki
50 ml mleka
garść obranych migdałów
kilka rodzynek (lub rodzynków)

Opis przyrządzania:
Zagniatamy kruche ciasto zgodnie z przepisem Słodkie kruche ciasto do tart. Prostokątną blaszkę wykładamy kawałkiem papieru do pieczenia. Oziębionym ciastem wylepiamy przygotowaną blaszkę, starając się, żeby warstwa ciast a była równa; wylepiamy także brzegi na wysokość jakichś 3 cm. Widelcem dziurkujemy ciasto i wstawiamy do lodówki na pół godziny.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wstawiamy blaszkę i pieczemy ciasto na dobrze złoty kolor. Wyjmujemy i studzimy.
Do grubego rondla wsypujemy cukier i cukier waniliowy, dodajemy masło, śmietankę i mleko. stawiamy na małym ogniu i doprowadzamy do wrzenia, mieszając. Gotujemy przez 30-40 minut, aż masa będzie miała kolor jasnego karmelu. Co jakiś czas mieszamy. Po 30 minut sprawdzamy: kropla masy "skapnięta" do miseczki z zimną wodą powinna utworzyć kulkę.
Zdejmujemy kajmak z ognia i odstawiamy na 5 minut. Drewnianą łyżka ucieramy masę tak długo, aż bardzo zgęstnieje i będzie miała lekko granulkowatą konsystencję. Wylewamy masę na upieczony spód, wyrównujemy i ozdabiamy: z migdałów układamy płatki kwiatów, wkładając w środek rodzynek. Zostawiamy do zastygnięcia.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: tradycyjna

PieceOfCake © 2008-2024