Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Maslo-z-tapenade

Masło z tapenade

Łagodniejsza wersja klasycznej tapenade. Masło kładziemy na kawałku grillowanego tuńczyka lub podajemy do pieczywa zamiast zwykłego masła.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia: Francja - Prowansja

Liczba porcji: 8-10

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
100 g dobrych czarnych oliwek
ząbek czosnku
łyżka oliwy z oliwek
150 g miękkiego masła
filecik anchois

Opis przyrządzania:
Z oliwek wyjmujemy pestki. Ząbek czosnku obieramy i rozgniatamy. Do malaksera lub blendera wkładamy masło, dodajemy oliwki, czosnek, oliwę z oliwek, pokrojony w kawałki filecik anchois i dużo świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Miksujemy krótko (żeby masło się nie rozciapciało), metodą pulsacyjną, na w miarę gładką masę. Wstawiamy na mniej więcej godzinę do lodówki, a kiedy masło trochę stwardnieje, toczymy z niego wałek. Wałek owijamy folią plastikową i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Kiedy zupełnie zastygnie, kroimy w plastry o grubości półtora centymetra. Jeśli masło podajemy do chleba, nie toczymy z niego żadnego wałka, tylko uklepujemy ładnie w miseczce.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024