Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Maslo-grzybowe

Masło grzybowe

Doskonałe masło do położenia na soczystym wołowym steku. Możemy też posmarować nim grzanki lub dodać do jajecznicy.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 8-10

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
500 g leśnych grzybów
2 ząbki czosnku
2 gałązki świeżej szałwi
250 g miękkiego masła

Opis przyrządzania:
Grzyby przebieramy, przycinamy ogonki. Jeśli trzeba - myjemy szybko w zimnej wodzie i starannie osuszamy. Drobno siekamy. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Szałwię myjemy i obrywamy listki. 2 łyżki masła rozgrzewamy na patelni. Dodajemy grzyby, czosnek i szałwię. Solimy i - pardon - pieprzymy, smażymy przez chwilę, po czym patelnię przykrywamy i dusimy grzybki przez 5 minut. Patelnię odkrywamy i gotujemy grzyby, aż wyparuje cały płyn. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Do malaksera lub blendera wkładamy resztę masła, dodajemy grzyby i miksujemy krótko, aż składniki się połączą. Wstawiamy na mniej więcej godzinę do lodówki, a kiedy masło trochę stwardnieje, toczymy z niego wałek. Wałek owijamy folią plastikową i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Kiedy zupełnie zastygnie, kroimy w plastry o grubości półtora centymetra. Pokrojone w plastry masło możemy zamrozić.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024