Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Maslo-Cafe-de-Paris
Masło Cafe de Paris
Czy wymyślono to masło w prawdziwej Cafe de Paris, słynącej z elegancji restauracji w Paryżu, to - prawdę mówiąc - nie wiem. Niemniej jednak jest to elegancki i zdecydowany w smaku dodatek do smażonego mięsa - wołowiny, cielęciny lub wieprzowiny.
Rodzaj dania: Sosy
Kraj pochodzenia: Francja-Paryż
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
ketchup
musztarda z Dijon
koniak
sos Worcester
słodka mielona papryka
mała szalotka
szczypiorek
świeży estragon
kapary
2 fileciki anchois
150 g miękkiego masła
Opis przyrządzania:
W miseczce mieszamy 2 łyżki dobrego ketchupu, łyżeczkę musztardy z Dijon, łyżeczkę koniaku, łyżeczkę sosu Worcestershire i szczyptę słodkiej mielonej papryki. Szalotkę drobno siekamy, dodajemy do miseczki. Dodajemy także łyżkę siekanego szczypiorku, łyżeczkę siekanego świeżego estragonu, pół łyżeczki siekanych kaparów i posiekane fileciki anchois. Wszystko razem mieszamy i miseczkę przykrywamy. Zostawiamy na 24 godziny w temperaturze pokojowej. Masło ubijamy w misce ręczym mikserem i wkręcamy po trochu przygotowaną mieszankę. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku. Wstawiamy na mniej więcej godzinę do lodówki, a kiedy masło trochę stwardnieje, toczymy z niego wałek. Wałek owijamy folią plastikową i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Kiedy zupełnie zastygnie, kroimy w plastry o grubości półtora centymetra. Pokrojone w plastry masło możemy zamrozić.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: eleganckie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024