Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Maslana-smietana-clotted-cream

Maślana śmietana (clotted cream)

Brytyjczycy są niesłychanie dumni ze swej gęstej, tłustej śmietany, zwanej clotted cream (patrz Słownik). Podają ją do ciepłych bułeczek z dżemem truskawkowym oraz do deserów.

Rodzaj dania: Przepis podstawowy

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania-Kornwalia, Devon

Liczba porcji: 1/2 szklanki

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
szklanka śmietanki 35-40%
1/2 łyżki masła

Opis przyrządzania:
Śmietankę wlewamy do ciężkiego rondla, dodajemy masło. Stawiamy na średnim ogniu i zagotowujemy. Pilnujemy, żeby nie wykipiała. Gotujemy około 10 minut, aż pozostanie połowa płynu. Przelewamy śmietankę do płaskiego szklanego naczynia, studzimy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024