Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Marynata-z-pomaranczy

Marynata z pomarańczy

Plastry pomarańczy ze skórką w korzennym syropie... Doskonałe nie tylko do pieczonego drobiu, pasztetu lub dojrzałych serów, ale i jako prezent.

Rodzaj dania: Przetwory

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania

Liczba porcji: kilka słoików

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
8 niezbyt dużych pomarańczy
400 g cukru
2 szklanki (pół litra) białego octu winnego
2 kawałki kory cynamonowej
1/2 gałki muszkatołowej
12 goździków

Opis przyrządzania:
Pomarańcze szorujemy w gorącej wodzie i wycieramy. Odcinamy końce, a owoce kroimy w poprzek na równe plastry grubości pół centymetra. Wkładamy plastry pomarańczy do rondla, wlewamy tyle wody, żeby zakryła owoce i stawiamy na średnim ogniu. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień, rondel przykrywamy i gotujemy owoce przez 3 kwadranse - skórka powinna być miękka.
Ugotowane pomarańcze starannie odcedzamy.
Płyn od gotowania wlewamy z powrotem do garnka, dodajemy cukier, ocet winny, cynamon, gałkę i goździki. Stawiamy znów na ogniu i zagotowujemy, mieszając, żeby cukier się rozpuścił. Zwiększamy ogień i gotujemy syrop przez 10 minut.
Do wrzącego syropu wkładamy po kilka plastrów pomarańczy na raz i smażymy, aż skórka będzie przezroczysta.
W tak zwanym międzyczasie sterylizujemy kilka słoików.
Usmażone plastry pomarańczy układamy dość ściśle w słoikach.
Syrop gotujemy jeszcze chwilę, aż trochę się zredukuje, po czym odstawiamy, aż przestygnie. Kiedy osiągnie temperaturę pokojową, cedzimy go przez sitko i zalewamy pomarańcze w słoikach.
Słoiki zakręcamy, naklejamy naklejki i odstawiamy na kilka tygodni, żeby marynata dojrzała.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024