W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Marynata z czerwonej kapusty

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przetwory

Marynata z czerwonej kapusty

Nieco zmodyfikowany przeze mnie przepis Ricka Steina, guru wielbicieli ryb i lokalnych zakupów. Bardzo smaczna, niezbyt ostra kapusta jest świetnym dodatkiem do wszelkich pasztetów i mięs na zimno, a także mięsa duszonego we własnym sosie.

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania-Kornwalia

Liczba porcji: duży słoik

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • główka czerwonej kapusty o wadze 1/2 kg (500 g)
  • 25 g grubej soli
  • 300 ml bardzo dobrego octu winnego lub balsamico
  • 2 suszone ostre papryczki
  • 2 goździki
  • łyżeczka nasion kolendry
  • łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki jagód jałowca
  • kawałek korzenia świeżego imbiru o długości 3 cm
  • 2 łyżki cukru
  • gałka muszkatołowa

Marynata z czerwonej kapusty - Opis przyrządzania:

Kapustę obieramy z wierzchnich, przywiędłych liści i kroimy w ćwiartki. Wycinamy głąb. Ćwiartki kroimy w możliwie cienkie paseczki i płuczemy na sicie. Osączamy starannie z wody i przekładamy do dużej miski. Przesypujemy grubą solą, a na wierzch kładziemy talerzyk. Zostawiamy na 24 godziny, co jakiś czas mieszając. Po upływie doby odcedzamy kapustę na sicie i przepłukujemy pod strumieniem zimnej wody. Starannie osączamy. Duży słój wyparzamy gorącą wodą i osuszamy. Upychamy kapustę w słoju. Do rondla wlewamy ocet i dodajemy papryczki, goździki, kolendrę, pieprz, jałowiec, grubo posiekany imbir, cukier i trochę gałki muszkatołowej. Wszystko razem zagotowujemy i gotujemy przez 5 minut na małym ogniu. Odstawiamy do wystygnięcia. Zimny ocet przelewamy przez sitko do słoja z kapustą. Słój zakręcamy i wstawiamy do lodówki na 3 dni. Kapustę przechowujemy w słoju w lodówce - nie wiem dokładnie, jak długo, ale u mnie stała przez rok i była coraz lepsza...

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Marynata z czerwonej kapusty: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Marynata z czerwonej kapusty przepisy:

  • Czerwona kapusta wrednej Niemki Czerwona kapusta wrednej Niemki
    Tradycyjny niemiecki dodatek do świątecznej gęsi. A tytuł przepisu pochodzi stąd, że dostałam go od naprawdę paskudnej baby - wiecie, takiej, co mówi nieprzyjemne i złośliwe rzeczy z przylepionym do twarzy słodkim uśmiechem. Brr. Ale kapusta jest świetna, więc niech babie będzie!
  • Czerwona kapusta z jeżynami
    Bardzo pyszna czerwona kapustka, z nieoczekiwanym dodatkiem świeżych jeżyn. Zrobiłam ją niedawno (jako dodatek do porchetty) i była naprawdę bardzo smaczna. W przepisie używamy czerwonego octu winnego - ja go akurat nie miałam w domu, więc dolałam octu z marynowanych wiśni i sądzę, że można by tak samo zużyć ocet ze śliwek...
  • Niemiecka czerwona kapustka
    W moich warzywkach czerwona kapusta pojawia się regularnie - nawet, jak na mój gust, nazbyt regularnie. Tak więc z konieczności szukam coraz to nowych sposobów jej wykorzystania. Ten niemiecki przepis jest doskonały - kapustka jest słodko-kwaśna i lekko chrupiąca.
  • Czerwona kapusta z czarnymi porzeczkami
    Czerwoną kapustę dusimy z galaretką i likierem z czarnej porzeczki. Jest to bardzo wyrafinowany dodatek do dziczyzny.
  • Chutney z czerwonej kapusty
    W moich warzywkach zdecydowanie nazbyt często pojawia się w zimie czerwona kapusta. Wiem, że to jest sezon, a kapusta ma masę witamin, mikroelementów i czegoś tam jeszcze, ale muszę non stop wymyślać jakieś nowe rzeczy, bo jak często można jeść duszoną lub w postaci sałatki?




Podziel się linkiem:


Komentarze: