Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Marynata-z-czerwonej-kapusty

Marynata z czerwonej kapusty

Nieco zmodyfikowany przeze mnie przepis Ricka Steina, guru wielbicieli ryb i lokalnych zakupów. Bardzo smaczna, niezbyt ostra kapusta jest świetnym dodatkiem do wszelkich pasztetów i mięs na zimno, a także mięsa duszonego we własnym sosie.

Rodzaj dania: Przetwory

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania-Kornwalia

Liczba porcji: duży słoik

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
główka czerwonej kapusty o wadze 1/2 kg (500 g)
25 g grubej soli
300 ml bardzo dobrego octu winnego lub balsamico
2 suszone ostre papryczki
2 goździki
łyżeczka nasion kolendry
łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki jagód jałowca
kawałek korzenia świeżego imbiru o długości 3 cm
2 łyżki cukru
gałka muszkatołowa

Opis przyrządzania:
Kapustę obieramy z wierzchnich, przywiędłych liści i kroimy w ćwiartki. Wycinamy głąb. Ćwiartki kroimy w możliwie cienkie paseczki i płuczemy na sicie. Osączamy starannie z wody i przekładamy do dużej miski. Przesypujemy grubą solą, a na wierzch kładziemy talerzyk. Zostawiamy na 24 godziny, co jakiś czas mieszając. Po upływie doby odcedzamy kapustę na sicie i przepłukujemy pod strumieniem zimnej wody. Starannie osączamy. Duży słój wyparzamy gorącą wodą i osuszamy. Upychamy kapustę w słoju. Do rondla wlewamy ocet i dodajemy papryczki, goździki, kolendrę, pieprz, jałowiec, grubo posiekany imbir, cukier i trochę gałki muszkatołowej. Wszystko razem zagotowujemy i gotujemy przez 5 minut na małym ogniu. Odstawiamy do wystygnięcia. Zimny ocet przelewamy przez sitko do słoja z kapustą. Słój zakręcamy i wstawiamy do lodówki na 3 dni. Kapustę przechowujemy w słoju w lodówce - nie wiem dokładnie, jak długo, ale u mnie stała przez rok i była coraz lepsza...

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024