W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Marynata węgierska

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przetwory

Marynata węgierska

Znakomita, lekko pikantna marynata ze śliwek i papryki.

Kraj pochodzenia: Węgry

Liczba porcji: 2 słoiki

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 6 suszonych śliwek
  • 1/2 kg węgierek
  • kilka goździków
  • 2 duże czerwone papryki
  • mała czerwona ostra papryczka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki czerwonego octu winnego
  • 4 ziarenka ziela angielskiego

Marynata węgierska - Opis przyrządzania:

Suszone śliwki zalewamy na 12 godzin szklanką czystej wody. Węgierki myjemy, osuszamy i w kilka z nich wbijamy goździki. Wszystkie papryki (słodka i ostrą) oczyszczamy z nasion i kroimy w niewielkie kawałki. Suszone śliwki odcedzamy, wodę z ich moczenia zagotowujemy, dodając cukier, ocet i ziele angielskie. Syrop zagotowujemy i wrzącym zalewamy węgierki, śliwki suszone i oba rodzaje papryki. Zostawiamy na 24 godziny. Po tym czasie syrop zlewamy, zagotowujemy i znowu zalewamy owoce z papryką. Zostawiamy na 3 dni. Ocet znów zlewamy, zagotowujemy. Śliwki i paprykę układamy w wyparzonych słoikach, zalewamy gorącym octem i zamykamy wyparzonymi pokrywkami. Odstawiamy na kilka tygodni - marynata zrobiona w sezonie węgierkowym na Boże Narodzenie będzie już dobra.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Marynata węgierska: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Marynata węgierska przepisy:

  • Błyskawiczne śliwki w occie
    Taki zabawny przepisik na śliwki marynowane - gdyby akurat przyszła nam na nie ochota, a zapasy węgierek w occie (*!*2508*!*) lub marynaty węgierskiej (*!*1614*!*) dawno się już skończyły. Te śliwki zjadamy od razu, nie dają się długo przechowywać.
  • Przydymione śliwki w occie
    Wspaniałe, lekko wędzone w smaku (dzięki herbacie Lapsang Souchong) śliweczki, nieodzowny dodatek do dobrego pasztetu.
  • Śliwki w porto
    Suszone śliwki nasączone porto to wspaniały zimowy dodatek do deserów. Dobre także do herbaty zamiast konfitur.
  • Escabeche z barweny
    Biało-różowe filety z barweny są bardzo dekoracyjne, a marynata z dodatkiem białego wina delikatna, choć pikantna.
  • Śliwki w czerwonym winie
    Nietypowy deser, tylko dla dorosłych. Suszone śliwki nasiąkają pysznym, niezbyt słodkim syropem. Podajemy odsączone, do cynamonowego parfait, deseru panna cotta lub do kremu celeste.




Podziel się linkiem:


Komentarze: