Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Marynata-wegierska

Marynata węgierska

Znakomita, lekko pikantna marynata ze śliwek i papryki.

Rodzaj dania: Przetwory

Kraj pochodzenia: Węgry

Liczba porcji: 2 słoiki

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
6 suszonych śliwek
1/2 kg węgierek
kilka goździków
2 duże czerwone papryki
mała czerwona ostra papryczka
1/2 szklanki cukru
2 szklanki czerwonego octu winnego
4 ziarenka ziela angielskiego

Opis przyrządzania:
Suszone śliwki zalewamy na 12 godzin szklanką czystej wody. Węgierki myjemy, osuszamy i w kilka z nich wbijamy goździki. Wszystkie papryki (słodka i ostrą) oczyszczamy z nasion i kroimy w niewielkie kawałki. Suszone śliwki odcedzamy, wodę z ich moczenia zagotowujemy, dodając cukier, ocet i ziele angielskie. Syrop zagotowujemy i wrzącym zalewamy węgierki, śliwki suszone i oba rodzaje papryki. Zostawiamy na 24 godziny. Po tym czasie syrop zlewamy, zagotowujemy i znowu zalewamy owoce z papryką. Zostawiamy na 3 dni. Ocet znów zlewamy, zagotowujemy. Śliwki i paprykę układamy w wyparzonych słoikach, zalewamy gorącym octem i zamykamy wyparzonymi pokrywkami. Odstawiamy na kilka tygodni - marynata zrobiona w sezonie węgierkowym na Boże Narodzenie będzie już dobra.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024