Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Marynata-azjatycka
Marynata azjatycka
Słona i ostra, mocno imbirowa marynata, doskonała do wołowiny, wieprzowiny i kaczki.
Rodzaj dania: Sosy
Kraj pochodzenia: Kraje Dalekiego Wschodu
Liczba porcji: na 400-500 g mięsa
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
kawałek świeżego korzenia imbiru o długości 5 cm
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
olej z orzeszków ziemnych
łyżeczka oleju sezamowego
łyżka sosu sojowego
łyżka sosu rybnego
sok z 1 cytryny
Opis przyrządzania:
Imbir obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Pieprz rozgniatamy w moździerzu. Mieszamy razem imbir, czosnek, pieprz, 4 łyżki oleju, olej sezamowy, sos sojowy, sos rybny i sok z cytryny. Polewamy sosem mięso, przykrywamy i marynujemy od 30 minut do 2 godzin w temperaturze pokojowej.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024