Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Marynata-azjatycka

Marynata azjatycka

Słona i ostra, mocno imbirowa marynata, doskonała do wołowiny, wieprzowiny i kaczki.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia: Kraje Dalekiego Wschodu

Liczba porcji: na 400-500 g mięsa

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
kawałek świeżego korzenia imbiru o długości 5 cm
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
olej z orzeszków ziemnych
łyżeczka oleju sezamowego
łyżka sosu sojowego
łyżka sosu rybnego
sok z 1 cytryny

Opis przyrządzania:
Imbir obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Pieprz rozgniatamy w moździerzu. Mieszamy razem imbir, czosnek, pieprz, 4 łyżki oleju, olej sezamowy, sos sojowy, sos rybny i sok z cytryny. Polewamy sosem mięso, przykrywamy i marynujemy od 30 minut do 2 godzin w temperaturze pokojowej.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024