Doskonała sałatka na zimę - zarówno marchewka, jak pomarańcze właśnie wtedy osiągają szczyty swych możliwości, a nam witaminy bardzo się przydadzą. Jedzmy więc i planujmy kolejne wakacje!
Kraj pochodzenia: Maroko
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Marokańska sałatka z marchewki - Opis przyrządzania:
Marchewki obieramy, płuczemy i wycieramy. Ścieramy - najlepiej na mandolinie - na długie, cienkie paski.
Z cytryny wyciskamy sok. Mieszamy go z cukrem, wodą z kwiatu pomarańczy i sporą szczyptą soli. Mieszamy, aż cukier się rozpuści (lub prawie...). Wlewamy sos do utartej marchewki, dobrze mieszamy i odstawiamy na godzinę.
Pomarańcze szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Ścinamy skórkę wraz z białym albedo, po czym kroimy pomarańcze w cienkie plasterki.
Orzeszki pistacjowe grubo siekamy.
Tuż przed podaniem mieszamy plasterki pomarańczy z marchewką, posypujemy orzeszkami i ozdabiamy listkami mięty.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Marokańska sałatka z marchewki: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |