W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Marokańska sałatka z marchewki

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Sałatki

Marokańska sałatka z marchewki

Doskonała sałatka na zimę - zarówno marchewka, jak pomarańcze właśnie wtedy osiągają szczyty swych możliwości, a nam witaminy bardzo się przydadzą. Jedzmy więc i planujmy kolejne wakacje!

Kraj pochodzenia: Maroko

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 500 g (1/2 kg) marchewki
  • cytryna
  • Å‚yżka cukru
  • Å‚yżka wody z kwiatów pomaraÅ„czy
  • 2 pomaraÅ„cze
  • garść obranych orzeszków pistacjowych
  • kilka listków miÄ™ty

Marokańska sałatka z marchewki - Opis przyrządzania:

Marchewki obieramy, płuczemy i wycieramy. Ścieramy - najlepiej na mandolinie - na długie, cienkie paski.
Z cytryny wyciskamy sok. Mieszamy go z cukrem, wodą z kwiatu pomarańczy i sporą szczyptą soli. Mieszamy, aż cukier się rozpuści (lub prawie...). Wlewamy sos do utartej marchewki, dobrze mieszamy i odstawiamy na godzinę.
Pomarańcze szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Ścinamy skórkę wraz z białym albedo, po czym kroimy pomarańcze w cienkie plasterki.
Orzeszki pistacjowe grubo siekamy.
Tuż przed podaniem mieszamy plasterki pomarańczy z marchewką, posypujemy orzeszkami i ozdabiamy listkami mięty.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Marokańska sałatka z marchewki: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: