W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Marmolada grejpfrutowa

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przetwory

Marmolada grejpfrutowa

Smaczna, lekko gorzkawa marmolada śniadaniowa. Świetna z ciepłymi croissantami lub z grzankami.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4 słoiki

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 żółte grejpfruty
  • 1 kg pomarańczy
  • 1 kg cukru w kostkach

Marmolada grejpfrutowa - Opis przyrządzania:

Owoce szorujemy w gorącej wodzie. Ostrym nożem ścinamy z grejpfrutów skórkę, wraz z białym albedo. Miąższ kroimy w kostkę, usuwając pestki. Z pomarańczy wyciskamy sok. Wlewamy sok do garnka, dodajemy cukier i stawiamy na ogniu. Doprowadzamy do wrzenia, mieszając, żeby cukier się rozpuścił. Kiedy syrop się zagotuje, wrzucamy kostki grejpfruta. Gotujemy 20 minut od ponownego zagotowania. Co jakiś czas mieszamy, żeby się marmolada nie przypaliła. W tym czasie sterylizujemy 4 słoiki. Wrzącą marmoladę przekładamy do słoików, zakręcamy i natychmiast słoiki odwracamy do góry nogami. Kiedy słoiki wystygną, wycieramy je i nalepiamy naklejki.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Marmolada grejpfrutowa: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Marmolada grejpfrutowa przepisy:

  • Marmolada z cebulki
    Ten konkretny przepis pochodzi akurat z Wysp, gdzie jada się marmoladę przede wszystkim do kiełbasek, ale Francuzi też mają swój confit d'oignon, podawany z kolei do foie gras. Tak, czy owak marmolada jest naprawdę bardzo smaczna, słodko-kwaśna i pasuje między innymi do smażonej wątróbki i rozmaitych pasztetów.
  • Jesienna marmolada z jabłek
    Szalenie prosta marmolada o wielorakim zastosowaniu - świetna na grzankach ze słodkiej bułki, dobra też jako nadzienie do kruchego ciasta lub pierożków. Jeśli ciepły *!*1843*!* podamy z łyżką zimnej marmolady, będziemy mieli oryginalny i natychmiastowy deser.
  • Marmolada "Rześki poranek"
    Oryginalna marmolada o intensywnie pomarańczowym kolorze, przyprawiona cynamonem i zielem angielskim. Doskonała na grzankach.
  • Marmolada z jabłek (apple cheese) z cydrem
    Bardzo gęsta (do krojenia nożem) marmolada, zwana w dawnych czasach serem jabłecznym - w krajach anglosaskich do dziś mówi się o niej "apple cheese". Dobrze byłoby, gdyby część jabłek była niezupełnie dojrzała - więcej pektyn powoduje lepsze ścinanie masy. Z takiej marmolady można wycinać foremką małe marmoladki i obtaczać je w drobnym cukrze...
  • Inna marmolada z cebuli
    Smaczna, ciemna marmolada, doskonała do dojrzałych żółtych serów lub tarty z kozim twarożkiem.




Podziel się linkiem:


Komentarze: