Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Marmolada-grejpfrutowa

Marmolada grejpfrutowa

Smaczna, lekko gorzkawa marmolada śniadaniowa. Świetna z ciepłymi croissantami lub z grzankami.

Rodzaj dania: Przetwory

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4 słoiki

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 żółte grejpfruty
1 kg pomarańczy
1 kg cukru w kostkach

Opis przyrządzania:
Owoce szorujemy w gorącej wodzie. Ostrym nożem ścinamy z grejpfrutów skórkę, wraz z białym albedo. Miąższ kroimy w kostkę, usuwając pestki. Z pomarańczy wyciskamy sok. Wlewamy sok do garnka, dodajemy cukier i stawiamy na ogniu. Doprowadzamy do wrzenia, mieszając, żeby cukier się rozpuścił. Kiedy syrop się zagotuje, wrzucamy kostki grejpfruta. Gotujemy 20 minut od ponownego zagotowania. Co jakiś czas mieszamy, żeby się marmolada nie przypaliła. W tym czasie sterylizujemy 4 słoiki. Wrzącą marmoladę przekładamy do słoików, zakręcamy i natychmiast słoiki odwracamy do góry nogami. Kiedy słoiki wystygną, wycieramy je i nalepiamy naklejki.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024