W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Markiza czekoladowa

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Markiza czekoladowa

Luksusowy pod każdym względem deser - dużo czekolady, masła i jajek. Na pewno nie na co dzień, ale tak czasem od święta... Jeśli zaś chodzi o wykonanie, to po pierwsze robi się markizę szybko i prościutko, a po drugie trzeba ją przez noc mrozić w zamrażalniku - praktyczne!

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 12

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 400 g dobrej ciemnej czekolady (70%)
  • 200 g miękkiego masła
  • 60 g cukru
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 6 jajek
  • Orzechowy karmel

Markiza czekoladowa - Opis przyrządzania:

Keksówkę średniej wielkości wykładamy plastikową folią.
Czekoladę (połamaną w kawałki) i masło wkładamy do żaroodpornej miski i albo topimy w kuchence mikrofalowej, albo stawiamy na garnku z "mrugającą" wodą i tak topimy. Dodajemy cukier i wanilię, mieszamy, żeby powstała gładka masa.
Jajka dzielimy na żółtka i białka. Żółtka dodajemy po jednym do masy czekoladowej, za każdym razem dokładnie mieszając.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie, acz stanowczo, mieszamy białka z masą czekoladową.
Przelewamy masę czekoladową do przygotowanej formy, przykrywamy (też folią) i wstawiamy na noc do zamrażalnika.
Przed podaniem wyjmujemy markizę z zamrażalnika, odwracamy na półmisek i zdejmujemy folię. Orzechowy karmel kruszmy na kawałeczki i posypujemy nimi deser. Kroimy w grube plastry.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Markiza czekoladowa: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: ekstrawagancka

Wersja do druku


Podobne do Markiza czekoladowa przepisy:

  • Mrożony tort czekoladowy
    Przy tym przepisie dość dużo jest ubijania na parze (czekolada, żółtka i białka), ale dzięki temu tort ma gładką, aksamitną konsystencję. Trzeba go tylko wyjąć z zamrażalnika na 20 minut przed podaniem - łatwiej będzie pokroić.
  • Mrożona markiza z suszonymi śliwkami
    Doskonały gościowy deser z ciemnej i białej czekolady. Markizę możemy zrobić kilka dni przed podaniem i trzymać w zamrażalniku, trzeba tylko pamiętać, żeby ją dokładnie owinąć folią plastikową (żeby nie pojawił się szron).
  • Ciasto czekoladowo-migdałowe
    Ciasto na wielkie okazje. Trzeba się przy nim troszeczkę pomęczyć, ale czasem warto. Zresztą ciasto nie jest skomplikowane, wymaga jedynie poświęcenia mu trochę czasu i uwagi. Jak każdy z nas.
  • Tort z musem czekoladowym Tort z musem czekoladowym
    Absolutnie luksusowy tort - może bardziej tarta - na wielkie okazje. Ponieważ nie wymaga pieczenia, jest to deser wart rozważenia w warunkach bezpiekarnikowych (na działce, wakacjach) - ale lodówka musi być.
  • Szalenie niezdrowy tort
    O zdrowym żywieniu grzmią ostatnio nawet parlamentarzyści... A to jakoś budzi we mnie zupełnie niepaństwową przekorę i do głowy mi przychodzą duże ilości czekolady, masła, orzechów. W dodatku z bitą śmietaną, o zgrozo! Przyznaję, że nie próbowałam tego przepisu, ale może w ramach protestu przeciw wtrącaniu się polityków w to, co jem, spróbuję.


Podziel się linkiem:




Komentarze: