Luksusowy pod każdym względem deser - dużo czekolady, masła i jajek. Na pewno nie na co dzień, ale tak czasem od święta... Jeśli zaś chodzi o wykonanie, to po pierwsze robi się markizę szybko i prościutko, a po drugie trzeba ją przez noc mrozić w zamrażalniku - praktyczne!
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 12
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Markiza czekoladowa - Opis przyrzÄ…dzania:
Keksówkę średniej wielkości wykładamy plastikową folią.
Czekoladę (połamaną w kawałki) i masło wkładamy do żaroodpornej miski i albo topimy w kuchence mikrofalowej, albo stawiamy na garnku z "mrugającą" wodą i tak topimy. Dodajemy cukier i wanilię, mieszamy, żeby powstała gładka masa.
Jajka dzielimy na żółtka i białka. Żółtka dodajemy po jednym do masy czekoladowej, za każdym razem dokładnie mieszając.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie, acz stanowczo, mieszamy białka z masą czekoladową.
Przelewamy masę czekoladową do przygotowanej formy, przykrywamy (też folią) i wstawiamy na noc do zamrażalnika.
Przed podaniem wyjmujemy markizę z zamrażalnika, odwracamy na półmisek i zdejmujemy folię. Orzechowy karmel kruszmy na kawałeczki i posypujemy nimi deser. Kroimy w grube plastry.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Markiza czekoladowa: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: eleganckie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: ekstrawagancka
« | Październik 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |