Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Markiza-czekoladowa

Markiza czekoladowa

Luksusowy pod każdym względem deser - dużo czekolady, masła i jajek. Na pewno nie na co dzień, ale tak czasem od święta... Jeśli zaś chodzi o wykonanie, to po pierwsze robi się markizę szybko i prościutko, a po drugie trzeba ją przez noc mrozić w zamrażalniku - praktyczne!

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 12

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
400 g dobrej ciemnej czekolady (70%)
200 g miękkiego masła
60 g cukru
łyżeczka ekstraktu waniliowego
6 jajek
Orzechowy karmel

Opis przyrządzania:
Keksówkę średniej wielkości wykładamy plastikową folią.
Czekoladę (połamaną w kawałki) i masło wkładamy do żaroodpornej miski i albo topimy w kuchence mikrofalowej, albo stawiamy na garnku z "mrugającą" wodą i tak topimy. Dodajemy cukier i wanilię, mieszamy, żeby powstała gładka masa.
Jajka dzielimy na żółtka i białka. Żółtka dodajemy po jednym do masy czekoladowej, za każdym razem dokładnie mieszając.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie, acz stanowczo, mieszamy białka z masą czekoladową.
Przelewamy masę czekoladową do przygotowanej formy, przykrywamy (też folią) i wstawiamy na noc do zamrażalnika.
Przed podaniem wyjmujemy markizę z zamrażalnika, odwracamy na półmisek i zdejmujemy folię. Orzechowy karmel kruszmy na kawałeczki i posypujemy nimi deser. Kroimy w grube plastry.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: ekstrawagancka

PieceOfCake © 2008-2024