Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Marchewka-z-imbirem

Marchewka z imbirem

Duszona marchewka przyprawiona świeżym imbirem nabiera tyle mocy i charakteru, że sprosta nawet ciemnym i ciężkim mięsom (dziczyźnie, na przykład).

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
500 g (1/2 kg) marchewek równej wielkości
2 szalotki
czubata łyżka masła
2 łyżeczki cukru
100 ml wywaru warzywnego
kawałek świeżego imbiru o długości 3 cm

Opis przyrządzania:
Marchewki obieramy, płuczemy i kroimy w cienkie plasterki Szalotki obieramy i drobniutko siekamy. Masło roztapiamy w ciężkim rondlu. Wrzucamy szalotki i posypujemy cukrem. Smażymy na małym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści i zacznie karmelizować. Dodajemy marchewkę i smażymy na średnim ogniu, mieszając, przez minutę. Wlewamy wywar, dodajemy sól i pieprz do smaku. Dusimy marchewkę przez 8-10 minut. W tym czasie obieramy imbir i ścieramy na drobnej tarce. Dodajemy po trochu do marchewki - tyle, ile odpowiada naszym upodobaniom. Marchewka tak najlepsza jest na ciepło, nie na bardzo gorąco.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024