Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Malinowy-deser-z-mascarpone

Malinowy deser z mascarpone

Ładny i delikatny deser, który doskonale prezentuje się w małych kieliszkach - w tej postaci podajemy go na stojących przyjęciach. Możemy też zrobić go w wersji rodzinnej - wówczas wlewamy galaretkę do szklanej miski, a gdy zastygnie, nakładamy krem i owoce.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 10-12

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
torebka galaretki malinowej
2 łyżki Cointreau
250 g (ćwierć kilo) serka mascarpone
250 ml (szklanka) zimnej kremowej śmietanki
75 g cukru pudru
łyżka soku z cytryny
250 g świeżych malin

Opis przyrządzania:
Galaretkę wsypujemy do miski. Wlewamy szklankę wrzącej wody i mieszamy, aż galaretka zupełnie się rozpuści. Dolewamy 1/2 szklanki zimnej wody i Cointreau. Mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Zimną galaretkę nalewamy do 10-12 miseczek lub małych kieliszków (w wersji rodzinnej - do szklanej miski). Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aż zupełnie zastygnie. Mascarpone przekładamy do miski i chwilę ubijamy mikserem (po to, żeby lekko zmiękł i łatwiej dał się wymieszać z innymi składnikami). Zimną śmietankę ubijamy na sztywno, dosypując w czasie ubijania cukier puder i dolewając sok z cytryny. Delikatnie mieszamy ubitą śmietankę z mascarpone i wykładamy na zastygniętą galaretkę. Kieliszki (lub miskę) z deserem przykrywamy folią plastikową i wstawiamy do lodówki. Tuż przed podaniem ozdabiamy każdą porcję kilkoma malinami.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024