Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Male-zapiekanki-a-la-pizzaiolo

Małe zapiekanki a la pizzaiolo

Pizzaiolo to ten dobry człowiek, który robi pizzę. Te małe zapiekanki to to danie, które pizzaiolo by zrobił, gdyby nie miał zagniecionego ciasta...

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
3-4 ładne pomidory
300 g mozarelli di buffala (z bawolego mleka)
2 ząbki czosnku
12 kromek dobrego chleba
oliwa z oliwek
suszone oregano

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 210 stopni. Pomidory myjemy i kroimy w plastry. Mozarellę także kroimy w plastry. Czosnek obieramy i kroimy wzdłuż na pół. Z chleba robimy w tosterze grzanki, po czym - póki gorące - nacieramy każdą kromkę z obu stron przeciętą stroną czosnku. 4 ładne indywidualne (najlepiej podłużne lub owalne) naczynka do zapiekania smarujemy oliwą. Układamy naprzemiennie pomidory, mozarellę i grzanki. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy, skrapiamy oliwą i oprószamy oregano. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na jakieś 20 minut - aż mozarella się stopi, a chleb przyrumieni. Podajemy z sałatą.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024