Makaron - najlepiej spaghetti - mieszamy z selerowym pesto i siekanymi pomidorami. Szybkie, łatwe i pyszne - wiem, bo robiłam dziś na obiad.
Kraj pochodzenia: Włochy
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Makaron z warzywnym pesto - Opis przyrzÄ…dzania:
Natkę i serce selera (czyli sam żółto-zielony środek) starannie myjemy i osuszamy. Z natki obrywamy listki, a seler siekamy. Do malaksera wkładamy natkę, seler, orzeszki piniowe oraz sól i pieprz do smaku. Miksujemy, aż wszystko będzie grubo posiekane. Powoli, cały czas miksując, dolewamy 100 ml oliwy. Sos powinien mieć konsystencję dość grubo siekanego pesto. Doprawiamy do smaku suszonym oregano i ewentualnie jeszcze solą i pieprzem. Nastawiamy gar osolonej wody na makaron. Kiedy się zagotuje, wkładamy najpierw pomidory i wyjmujemy je po minucie. Przelewamy zimną wodą, zaś do gotującej się wody wkładamy makaron i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ze sparzonych pomidorów zdejmujemy skórkę. Kroimy poziomo na pół i łyżeczką wydłubujemy pestki. Miąższ kroimy w dość drobną kostkę. Makaron odcedzamy, mieszamy z pesto, posiekanymi pomidorami i garścią tartego sera. Podajemy z dodatkowym tartym serem do posypywania.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: makaron-kasza-ryż
Kiedy przygotować Makaron z warzywnym pesto: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | Marzec 2023 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 |