Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Makaron-z-warzywnym-pesto

Makaron z warzywnym pesto

Makaron - najlepiej spaghetti - mieszamy z selerowym pesto i siekanymi pomidorami. Szybkie, łatwe i pyszne - wiem, bo robiłam dziś na obiad.

Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
mały pęczek natki pietruszki
serce selera naciowego
30 g (4 pełne łyżki) orzeszków piniowych
szczypta suszonego oregano
oliwa z oliwek
2 dojrzałe twarde pomidory
400 g spaghetti
świeżo starty ser pecorino do podania

Opis przyrządzania:
Natkę i serce selera (czyli sam żółto-zielony środek) starannie myjemy i osuszamy. Z natki obrywamy listki, a seler siekamy. Do malaksera wkładamy natkę, seler, orzeszki piniowe oraz sól i pieprz do smaku. Miksujemy, aż wszystko będzie grubo posiekane. Powoli, cały czas miksując, dolewamy 100 ml oliwy. Sos powinien mieć konsystencję dość grubo siekanego pesto. Doprawiamy do smaku suszonym oregano i ewentualnie jeszcze solą i pieprzem. Nastawiamy gar osolonej wody na makaron. Kiedy się zagotuje, wkładamy najpierw pomidory i wyjmujemy je po minucie. Przelewamy zimną wodą, zaś do gotującej się wody wkładamy makaron i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ze sparzonych pomidorów zdejmujemy skórkę. Kroimy poziomo na pół i łyżeczką wydłubujemy pestki. Miąższ kroimy w dość drobną kostkę. Makaron odcedzamy, mieszamy z pesto, posiekanymi pomidorami i garścią tartego sera. Podajemy z dodatkowym tartym serem do posypywania.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024