W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Makaron z sosem cytrynowym

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Makaron z sosem cytrynowym

Proste, wspaniałe danie, którego smak w całości zależy od jakości składników. A zatem makaron powinien być z dobrej firmy, cytryny pierwszej jakości, a ser - prawdziwie włoski.

Kraj pochodzenia: Włochy - Sycylia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 cytryny
  • 50 g masła
  • szklanka (250 ml) kremowej śmietanki
  • 50 g świeżego parmezanu lub pecorino romano
  • 400 g tagliatelle lub tagliolini

Makaron z sosem cytrynowym - Opis przyrządzania:

Z obu cytryn obieramy skórkę - cienko, bez białej warstwy. Z jednej cytryny wyciskamy sok. Masło powoli roztapiamy na patelni (tzn. na małym ogniu), dodajemy skórkę i zostawiamy na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie skórkę wyrzucamy. Kremową śmietankę wlewamy do rondelka z grubym dnem, stawiamy na małym ogniu i gotujemy przez kwadrans, aż śmietanka zgęstnieje i przybierze żółtawą barwę. Dodajemy cytrynowe masło i sok wycśnięty z cytryny. Mieszamy. 50 g świeżego (koniecznie!) parmezanu lub pecorino romano ścieramy na drobnej tarce. Nastawiamy gar osolonej wody na makaron. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy, zachowując trochę wody, w której gotował się makaron. Makaron mieszamy z sosem cytrynowym, startym serem, solą i świeżo zmielonym pieprzem (do smaku). Jeśli mamy wrażenie, że sosu jest dramatycznie mało, jest za gęsty lub makaron wygląda sucho, dolewamy trochę wody z gotowania. Podajemy natychmiast, wraz z dodatkowym serem do posypywania.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować Makaron z sosem cytrynowym: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Makaron z sosem cytrynowym przepisy:

  • Makaron z sosem z pieczonych pomidorów
    Dzięki przypieczeniu warzyw w piekarniku sos ma wyjątkowo skoncentrowany smak. Sosu będzie więcej, niż potrzebujemy na cztery osoby (chyba że lubimy sos z makaronem, a nie makaron z sosem), ale to nie jest problem - resztę zamrażamy i mamy "na zaś".
  • Spaghetti z cytryną i bazylią
    Błyskawiczna, doskonała, wytrawna pasta z minimalnej ilości składników.
  • Pasta alla Gricia
    Jedna z bardziej klasycznych past, niestety rzadko spotykana poza rodzinnym Lacjum. Jeśli nie mamy typowej dla tego regionu wędliny, czyli guanciale, używamy pancettty. Jednak bez prawdziwego sera pecorino się nie obejdzie - jest on główną gwiazdą dania. Na szczęście niemal wszędzie można go dostać.
  • Spaghetti z z Sycylii
    Makaron końca lata: z bakłażanem, papryką, pomidorami.
  • Linguine z groszkiem
    Wiosenna pasta z groszkiem i miętowym pesto. Szybka i bezproblemowa.




Podziel się linkiem:


Komentarze: