Proste, wspaniałe danie, którego smak w całości zależy od jakości składników. A zatem makaron powinien być z dobrej firmy, cytryny pierwszej jakości, a ser - prawdziwie włoski.
Kraj pochodzenia: WÅ‚ochy - Sycylia
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Makaron z sosem cytrynowym - Opis przyrzÄ…dzania:
Z obu cytryn obieramy skórkę - cienko, bez białej warstwy. Z jednej cytryny wyciskamy sok. Masło powoli roztapiamy na patelni (tzn. na małym ogniu), dodajemy skórkę i zostawiamy na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie skórkę wyrzucamy. Kremową śmietankę wlewamy do rondelka z grubym dnem, stawiamy na małym ogniu i gotujemy przez kwadrans, aż śmietanka zgęstnieje i przybierze żółtawą barwę. Dodajemy cytrynowe masło i sok wycśnięty z cytryny. Mieszamy. 50 g świeżego (koniecznie!) parmezanu lub pecorino romano ścieramy na drobnej tarce. Nastawiamy gar osolonej wody na makaron. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy, zachowując trochę wody, w której gotował się makaron. Makaron mieszamy z sosem cytrynowym, startym serem, solą i świeżo zmielonym pieprzem (do smaku). Jeśli mamy wrażenie, że sosu jest dramatycznie mało, jest za gęsty lub makaron wygląda sucho, dolewamy trochę wody z gotowania. Podajemy natychmiast, wraz z dodatkowym serem do posypywania.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: makaron-kasza-ryż
Kiedy przygotować Makaron z sosem cytrynowym: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |