Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Makaron-z-sosem-cytrynowym
Makaron z sosem cytrynowym
Proste, wspaniałe danie, którego smak w całości zależy od jakości składników. A zatem makaron powinien być z dobrej firmy, cytryny pierwszej jakości, a ser - prawdziwie włoski.
Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy
Kraj pochodzenia: Włochy - Sycylia
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
2 cytryny
50 g masła
szklanka (250 ml) kremowej śmietanki
50 g świeżego parmezanu lub pecorino romano
400 g tagliatelle lub tagliolini
Opis przyrządzania:
Z obu cytryn obieramy skórkę - cienko, bez białej warstwy. Z jednej cytryny wyciskamy sok. Masło powoli roztapiamy na patelni (tzn. na małym ogniu), dodajemy skórkę i zostawiamy na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie skórkę wyrzucamy. Kremową śmietankę wlewamy do rondelka z grubym dnem, stawiamy na małym ogniu i gotujemy przez kwadrans, aż śmietanka zgęstnieje i przybierze żółtawą barwę. Dodajemy cytrynowe masło i sok wycśnięty z cytryny. Mieszamy. 50 g świeżego (koniecznie!) parmezanu lub pecorino romano ścieramy na drobnej tarce. Nastawiamy gar osolonej wody na makaron. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy, zachowując trochę wody, w której gotował się makaron. Makaron mieszamy z sosem cytrynowym, startym serem, solą i świeżo zmielonym pieprzem (do smaku). Jeśli mamy wrażenie, że sosu jest dramatycznie mało, jest za gęsty lub makaron wygląda sucho, dolewamy trochę wody z gotowania. Podajemy natychmiast, wraz z dodatkowym serem do posypywania.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: makaron-kasza-ryż
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024