Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Makaron-z-sosem-cytrynowym

Makaron z sosem cytrynowym

Proste, wspaniałe danie, którego smak w całości zależy od jakości składników. A zatem makaron powinien być z dobrej firmy, cytryny pierwszej jakości, a ser - prawdziwie włoski.

Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Kraj pochodzenia: Włochy - Sycylia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 cytryny
50 g masła
szklanka (250 ml) kremowej śmietanki
50 g świeżego parmezanu lub pecorino romano
400 g tagliatelle lub tagliolini

Opis przyrządzania:
Z obu cytryn obieramy skórkę - cienko, bez białej warstwy. Z jednej cytryny wyciskamy sok. Masło powoli roztapiamy na patelni (tzn. na małym ogniu), dodajemy skórkę i zostawiamy na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie skórkę wyrzucamy. Kremową śmietankę wlewamy do rondelka z grubym dnem, stawiamy na małym ogniu i gotujemy przez kwadrans, aż śmietanka zgęstnieje i przybierze żółtawą barwę. Dodajemy cytrynowe masło i sok wycśnięty z cytryny. Mieszamy. 50 g świeżego (koniecznie!) parmezanu lub pecorino romano ścieramy na drobnej tarce. Nastawiamy gar osolonej wody na makaron. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy, zachowując trochę wody, w której gotował się makaron. Makaron mieszamy z sosem cytrynowym, startym serem, solą i świeżo zmielonym pieprzem (do smaku). Jeśli mamy wrażenie, że sosu jest dramatycznie mało, jest za gęsty lub makaron wygląda sucho, dolewamy trochę wody z gotowania. Podajemy natychmiast, wraz z dodatkowym serem do posypywania.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024