W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Makaron z pieczonymi pomidorkami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Makaron z pieczonymi pomidorkami

Zupełnie nietypowe podejście do makaronu z pomidorami.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:

  • 600 g pomidorków koktajlowych
  • 6 kromek tostowego chleba
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 2 gałązki świeżej bazylii
  • łyżeczka suszonego oregano
  • oliwa z oliwek
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 100 ml kremowej śmietanki
  • 400 g krótkiego makaronu jajecznego
  • 50 g twardego koziego sera

Makaron z pieczonymi pomidorkami - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Pomidorki myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż na pół. Solimy i zostawiamy na sicie, żeby odciekły. W tym czasie z chleba tostowego ścinamy skórkę. 4 kromki wkładamy do malaksera. Natkę, tymianek i bazylię myjemy i osuszamy. Obrywamy listki i dodajemy do chleba w malakserze. Dosypujemy też oregano i nieco soli. Miksujemy wszystko razem, aż zioła będą posiekane, a chleb zamieni się w okruszki. Odcieknięte pomidorki układamy przecięciem do góry w żaroodpornym naczyniu i posypujemy chlebowo-ziołowymi okruszkami. Skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Pod sam koniec pieczenia włączamy górny opiekacz, żeby chleb się przyrumienił. Czosnek obieramy i kroimy wzdłuż na pół. Wkładamy do garnuszka i dolewamy śmietankę. Stawiamy na ogniu, zagotowujemy i gotujemy przez kwadrans, aż czosnek będzie bardzo miękki. Miksujemy lub przecieramy przez sitko. Pozostałe 2 kromki chleba kruszymy do miseczki i zalewamy czosnkową śmietanką. Kiedy chleb namoknie, rozcieramy na krem. W międzyczasie nastawiamy wodę na makaron - osoloną, rzecz jasna. Kiedy się zagotuje, wrzucamy makaron i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kozi ser ścieramy na grubej tarce. Makaron odcedzamy i mieszamy z sosem czosnkowym. Na wierzchu kładziemy upieczone pomidorki i posypujemy tartym sosem. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować Makaron z pieczonymi pomidorkami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Makaron z pieczonymi pomidorkami przepisy:

  • Muszelki z cukinią i migdałami
    Nietypowy makaron z sosem migdałowym i surową cukinią - warzywa powinny być naprawdę młodziutkie.
  • Penne z sosem z czerwonej cebuli
    Idealnie byłoby tu użyć cipolla di Tropea - słodkiej czerwonej cebuli, której pochodzenie jest kontrolowane prawnie (DOC). Ale ze zwykłą czerwoną cebulą sos też będzie dobry, choć może mniej subtelny.
  • Spaghetti z sosem orzechowym
    Zimowe spaghetti z wytrawnym sosem z włoskich orzechów.
  • Makaron z sosem z pieczonych pomidorów
    Dzięki przypieczeniu warzyw w piekarniku sos ma wyjątkowo skoncentrowany smak. Sosu będzie więcej, niż potrzebujemy na cztery osoby (chyba że lubimy sos z makaronem, a nie makaron z sosem), ale to nie jest problem - resztę zamrażamy i mamy "na zaś".
  • Małże świętego Jakuba ze świeżymi pomidorami
    Ze względu na zaporowe ceny przegrzebków na niemal całym świecie, danie to mieści się w kategorii dań eleganckich. A tak poza tym, to robi się je szybko i łatwo.




Podziel się linkiem:


Komentarze: