Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Makaron-z-pieczonymi-pomidorkami
Makaron z pieczonymi pomidorkami
Zupełnie nietypowe podejście do makaronu z pomidorami.
Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: średnio trudna
Składniki:
600 g pomidorków koktajlowych
6 kromek tostowego chleba
2 gałązki natki pietruszki
2 gałązki świeżego tymianku
2 gałązki świeżej bazylii
łyżeczka suszonego oregano
oliwa z oliwek
3 duże ząbki czosnku
100 ml kremowej śmietanki
400 g krótkiego makaronu jajecznego
50 g twardego koziego sera
Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Pomidorki myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż na pół. Solimy i zostawiamy na sicie, żeby odciekły. W tym czasie z chleba tostowego ścinamy skórkę. 4 kromki wkładamy do malaksera. Natkę, tymianek i bazylię myjemy i osuszamy. Obrywamy listki i dodajemy do chleba w malakserze. Dosypujemy też oregano i nieco soli. Miksujemy wszystko razem, aż zioła będą posiekane, a chleb zamieni się w okruszki. Odcieknięte pomidorki układamy przecięciem do góry w żaroodpornym naczyniu i posypujemy chlebowo-ziołowymi okruszkami. Skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Pod sam koniec pieczenia włączamy górny opiekacz, żeby chleb się przyrumienił. Czosnek obieramy i kroimy wzdłuż na pół. Wkładamy do garnuszka i dolewamy śmietankę. Stawiamy na ogniu, zagotowujemy i gotujemy przez kwadrans, aż czosnek będzie bardzo miękki. Miksujemy lub przecieramy przez sitko. Pozostałe 2 kromki chleba kruszymy do miseczki i zalewamy czosnkową śmietanką. Kiedy chleb namoknie, rozcieramy na krem. W międzyczasie nastawiamy wodę na makaron - osoloną, rzecz jasna. Kiedy się zagotuje, wrzucamy makaron i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kozi ser ścieramy na grubej tarce. Makaron odcedzamy i mieszamy z sosem czosnkowym. Na wierzchu kładziemy upieczone pomidorki i posypujemy tartym sosem. Podajemy natychmiast.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: makaron-kasza-ryż
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024