W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Makaron z kurczakiem i paprykÄ…

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Makaron z kurczakiem i paprykÄ…

Co zrobić z połówką kurczaka z rosołu? A właśnie to!

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1/2 gotowanego kurczaka
  • 400 g krótkiego makaronu
  • 8 plasterków salami
  • zielona papryka
  • Å›rednia cebula
  • oliwa z oliwek
  • 1/4 szklanki biaÅ‚ego wina
  • 1/4 szklanki wywaru z kurczaka
  • 2 Å‚yżeczki musztardy z Dijon
  • 2 Å‚yżki gÄ™stej Å›mietany

Makaron z kurczakiem i paprykÄ… - Opis przyrzÄ…dzania:

Z kurczaka zdejmujemy skórę i wyjmujemy wszystkie kości i kosteczki. Mięso kroimy w paski. Nastawiamy gar osolonej wody na makaron. Gotujemy kluski zgodnie z instrukcją na opakowaniu tak, by były al dente. W czasie, gdy makaron się gotuje, kroimy salami w cienkie paski. Paprykę myjemy, pozbawiamy ogonka i nasion i kroimy w cienkie długie paski. Cebulę obieramy, kroimy na pół i w cienkie plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy salami, paprykę i cebulę i smażymy na sporym ogniu, aż warzywa trochę zmiękną. Wlewamy wino, wywar i śmietanę, dodajemy musztardę. Mieszamy i gotujemy jeszcze 2 minuty. Dodajemy mięso z kurczaka i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Trzymamy na ogniu, aż kurczak będzie gorący. Makaron odcedzamy i mieszamy z sosem. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować Makaron z kurczakiem i papryką: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: