Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Makaron-z-kurczakiem-i-papryka

Makaron z kurczakiem i papryką

Co zrobić z połówką kurczaka z rosołu? A właśnie to!

Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1/2 gotowanego kurczaka
400 g krótkiego makaronu
8 plasterków salami
zielona papryka
średnia cebula
oliwa z oliwek
1/4 szklanki białego wina
1/4 szklanki wywaru z kurczaka
2 łyżeczki musztardy z Dijon
2 łyżki gęstej śmietany

Opis przyrządzania:
Z kurczaka zdejmujemy skórę i wyjmujemy wszystkie kości i kosteczki. Mięso kroimy w paski. Nastawiamy gar osolonej wody na makaron. Gotujemy kluski zgodnie z instrukcją na opakowaniu tak, by były al dente. W czasie, gdy makaron się gotuje, kroimy salami w cienkie paski. Paprykę myjemy, pozbawiamy ogonka i nasion i kroimy w cienkie długie paski. Cebulę obieramy, kroimy na pół i w cienkie plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy salami, paprykę i cebulę i smażymy na sporym ogniu, aż warzywa trochę zmiękną. Wlewamy wino, wywar i śmietanę, dodajemy musztardę. Mieszamy i gotujemy jeszcze 2 minuty. Dodajemy mięso z kurczaka i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Trzymamy na ogniu, aż kurczak będzie gorący. Makaron odcedzamy i mieszamy z sosem. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024