Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Makaron-z-kurczakiem-i-papryka
Makaron z kurczakiem i papryką
Co zrobić z połówką kurczaka z rosołu? A właśnie to!
Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
1/2 gotowanego kurczaka
400 g krótkiego makaronu
8 plasterków salami
zielona papryka
średnia cebula
oliwa z oliwek
1/4 szklanki białego wina
1/4 szklanki wywaru z kurczaka
2 łyżeczki musztardy z Dijon
2 łyżki gęstej śmietany
Opis przyrządzania:
Z kurczaka zdejmujemy skórę i wyjmujemy wszystkie kości i kosteczki. Mięso kroimy w paski. Nastawiamy gar osolonej wody na makaron. Gotujemy kluski zgodnie z instrukcją na opakowaniu tak, by były al dente. W czasie, gdy makaron się gotuje, kroimy salami w cienkie paski. Paprykę myjemy, pozbawiamy ogonka i nasion i kroimy w cienkie długie paski. Cebulę obieramy, kroimy na pół i w cienkie plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy salami, paprykę i cebulę i smażymy na sporym ogniu, aż warzywa trochę zmiękną. Wlewamy wino, wywar i śmietanę, dodajemy musztardę. Mieszamy i gotujemy jeszcze 2 minuty. Dodajemy mięso z kurczaka i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Trzymamy na ogniu, aż kurczak będzie gorący. Makaron odcedzamy i mieszamy z sosem. Podajemy natychmiast.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: makaron-kasza-ryż
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024