W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Makaron z kurczakiem i fistaszkami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Makaron z kurczakiem i fistaszkami

Inspirowane kuchnią Dalekiego Wschodu, świeże i smaczne danie, doskonałe na lunch lub kolację.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 500 g (1/2 kg) chińskiego makaronu jajecznego
  • 120 g niesolonych orzeszków ziemnych
  • 2 czerwone papryczki chilli
  • 1 limetka
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek korzenia imbiru o długości 2 cm
  • pęczek świeżej kolendry
  • olej z orzeszków ziemnych
  • 2 podwójne piersi z kurczaka bez skóry
  • strąk czerwonej papryki
  • pęczek dymki
  • 100 g świeżych grzybów shiitake
  • 2 łyżki sosu sojowego

Makaron z kurczakiem i fistaszkami - Opis przyrządzania:

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przelewamy zimną wodą i odsączamy.
Orzeszki grubo siekamy i wrzucamy do malaksera.
Papryczki chilli czyścimy z nasion i ogonków, myjemy i grubo siekamy. Dodajemy do orzeszków.
Limetkę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy. Skórkę ścieramy na drobnej tarce i dodajemy do malaksera, zaś sok wyciskamy i odstawiamy na później.
Czosnek i imbir obieramy, grubo siekamy.
Kolendrę płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy. Połowę kolendry, imbir i czosnek dodajemy do orzeszków.
Orzeszki z dodatkami miksujemy w malakserze na możliwie jednolitą masę. Dodajemy 1/2 łyżeczki soli.
Piersi z kurczaka czyścimy z resztek tłuszczu i chrząstek, płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy mięso w cienkie paski.
Paprykę myjemy, usuwamy ogonek i nasiona. Kroimy w cienkie paski.
Grzyby myjemy, osączamy i kroimy w cienkie plasterki (nóżki usuwamy).
Dymkę myjemy. Białe części kroimy w plasterki, zaś zielony szczypior w 5 cm kawałki.
Na dużej patelni lub w woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy pastę z orzeszków i smażymy, mieszając, przez minutę lub dwie. Dodajemy kurczaka, zwiększamy ogień i smażymy, mieszając, aż zacznie się rumienić po brzegach. Dodajemy paprykę i grzyby. Smażymy dalej, mieszając, przez 2-3 minuty. Dodajemy sos sojowy, sok z limetki i 1/2 łyżeczki cukru. Gotujemy przez 5 minut, po czym dodajemy makaron i dymkę. Smażymy wszystko przez 3-4 minuty, aż makaron będzie gorący.
Resztę kolendry siekamy i posypujemy danie tuż przed podaniem. Jemy pałeczkami!

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować Makaron z kurczakiem i fistaszkami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Makaron z kurczakiem i fistaszkami przepisy:

  • Kurczak z chilli i makaronem ryżowym
    Szybki kurczak typu stir-fry. Jeśli ktoś lubi dania szczególnie pikantne, niech doda więcej ostrych papryczek lub łyżkę azjatyckiego sosu chilli.
  • Ostra zupa kokosowa
    Biało-zielona zupa z piersią kurczaka, krążkami czerwonej świeżej papryczki chilli i masą siekanej kolendry.
  • Krewetki w curry
    Prościutkie zielono-różowe curry, doskonałe przed lekkim głównym daniem i egzotycznym deserem.
  • Zupa kokosowa z kurczakiem
    Pachnąca zupa z mlekiem kokosowym i wyraźnym aromatem świeżego imbiru.
  • Kurczak ze stacji kolejowej w Rangunie
    Cały smak tego dania polega na kontrastach: gorący kurczak versus zimny sos do maczania, łagodny smak mięsa versus ostrość chili i imbiru. Danie pochodzi z byłej stolicy Birmy, Rangunu, gdzie ponoć na jednej ze stacji kolejowych cieszyło się szczególnym wzięciem.




Podziel się linkiem:


Komentarze: