Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Makaron-z-kurczakiem-i-fistaszkami

Makaron z kurczakiem i fistaszkami

Inspirowane kuchnią Dalekiego Wschodu, świeże i smaczne danie, doskonałe na lunch lub kolację.

Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
500 g (1/2 kg) chińskiego makaronu jajecznego
120 g niesolonych orzeszków ziemnych
2 czerwone papryczki chilli
1 limetka
3 ząbki czosnku
kawałek korzenia imbiru o długości 2 cm
pęczek świeżej kolendry
olej z orzeszków ziemnych
2 podwójne piersi z kurczaka bez skóry
strąk czerwonej papryki
pęczek dymki
100 g świeżych grzybów shiitake
2 łyżki sosu sojowego

Opis przyrządzania:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przelewamy zimną wodą i odsączamy.
Orzeszki grubo siekamy i wrzucamy do malaksera.
Papryczki chilli czyścimy z nasion i ogonków, myjemy i grubo siekamy. Dodajemy do orzeszków.
Limetkę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy. Skórkę ścieramy na drobnej tarce i dodajemy do malaksera, zaś sok wyciskamy i odstawiamy na później.
Czosnek i imbir obieramy, grubo siekamy.
Kolendrę płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy. Połowę kolendry, imbir i czosnek dodajemy do orzeszków.
Orzeszki z dodatkami miksujemy w malakserze na możliwie jednolitą masę. Dodajemy 1/2 łyżeczki soli.
Piersi z kurczaka czyścimy z resztek tłuszczu i chrząstek, płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy mięso w cienkie paski.
Paprykę myjemy, usuwamy ogonek i nasiona. Kroimy w cienkie paski.
Grzyby myjemy, osączamy i kroimy w cienkie plasterki (nóżki usuwamy).
Dymkę myjemy. Białe części kroimy w plasterki, zaś zielony szczypior w 5 cm kawałki.
Na dużej patelni lub w woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy pastę z orzeszków i smażymy, mieszając, przez minutę lub dwie. Dodajemy kurczaka, zwiększamy ogień i smażymy, mieszając, aż zacznie się rumienić po brzegach. Dodajemy paprykę i grzyby. Smażymy dalej, mieszając, przez 2-3 minuty. Dodajemy sos sojowy, sok z limetki i 1/2 łyżeczki cukru. Gotujemy przez 5 minut, po czym dodajemy makaron i dymkę. Smażymy wszystko przez 3-4 minuty, aż makaron będzie gorący.
Resztę kolendry siekamy i posypujemy danie tuż przed podaniem. Jemy pałeczkami!

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024