Nic nie jest w stanie prześcignąć majonezu zrobionego w domu. Do złych kuchennych legend należy to, że majonez się warzy. Wcale nie - musimy tylko pamiętać by WSZYSTKIE składniki były w jednakowej, pokojowej temperaturze.
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: średnio trudna
Składniki:
Majonez - Opis przyrządzania:
Do stabilnej miski z gładko zaokrąglonym dnem wkładamy żółtka. Dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku i mieloną gorczycę. Wsypujemy łyżeczkę soli i trochę zmielonego pieprzu. Wszystko starannie mieszamy. Zaczynamy ukręcać majonez: w jednej ręce trzymamy ręczny mikser, a w drugiej miarkę z olejem. Dolewamy kroplę oleju - DOSŁOWNIE - i miksujemy na małych obrotach, aż olej całkowicie wymiesza się z żółtkami. Dolewamy następną kroplę i znów starannie mieszamy. Każdą następną kroplę dolewamy dopiero wtedy, gdy poprzednia jest doskonale wymieszana z żółtkami. Kiedy sos zacznie gęstnieć - po kilku minutach - dolewamy łyżeczkę białego octu winnego. Starannie miksujemy. Teraz możemy zacząć dolewać olej już nie po kropli, a cienkim strumyczkiem, cały czas miksując. Kiedy cały olej będzie "wkręcony" w majonez, doprawiamy sos solą i pieprzem (jeśli trzeba). I majonez gotowy - nie było to wcale trudne ani pracochłonne, prawda?
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Majonez: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna