Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Majonez

Majonez

Nic nie jest w stanie prześcignąć majonezu zrobionego w domu. Do złych kuchennych legend należy to, że majonez się warzy. Wcale nie - musimy tylko pamiętać by WSZYSTKIE składniki były w jednakowej, pokojowej temperaturze.

Rodzaj dania: Przepis podstawowy

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:
275 ml oleju z orzeszków ziemnych
2 surowe żółtka
ząbek czosnku
łyżeczka gorczycy w proszku
biały ocet winny

Opis przyrządzania:
Do stabilnej miski z gładko zaokrąglonym dnem wkładamy żółtka. Dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku i mieloną gorczycę. Wsypujemy łyżeczkę soli i trochę zmielonego pieprzu. Wszystko starannie mieszamy. Zaczynamy ukręcać majonez: w jednej ręce trzymamy ręczny mikser, a w drugiej miarkę z olejem. Dolewamy kroplę oleju - DOSŁOWNIE - i miksujemy na małych obrotach, aż olej całkowicie wymiesza się z żółtkami. Dolewamy następną kroplę i znów starannie mieszamy. Każdą następną kroplę dolewamy dopiero wtedy, gdy poprzednia jest doskonale wymieszana z żółtkami. Kiedy sos zacznie gęstnieć - po kilku minutach - dolewamy łyżeczkę białego octu winnego. Starannie miksujemy. Teraz możemy zacząć dolewać olej już nie po kropli, a cienkim strumyczkiem, cały czas miksując. Kiedy cały olej będzie "wkręcony" w majonez, doprawiamy sos solą i pieprzem (jeśli trzeba). I majonez gotowy - nie było to wcale trudne ani pracochłonne, prawda?

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024