Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Luksemburskie-placki-ziemniaczane

Luksemburskie placki ziemniaczane

Gromperekichelcher - tak nazywają się te placki w Luksemburgu (ale nie podejmuję się napisać tego fonetycznie...); można je kupić u ulicznych sprzedawców. Rozgrzewają!

Rodzaj dania: Danie główne

Kraj pochodzenia: Luksemburg

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 kg ziemniaków
3 cebule
½ pęczka natki pietruszki
4 duże jajka
2 łyżki mąki
olej słonecznikowy do smażenia

Opis przyrządzania:
Ziemniaki cienko obieramy, płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy, po czym ścieramy na grubej tarce. Starte ziemniaki wykładamy na czystą ściereczkę, zwijamy ściereczkę w węzełek i odciskamy z ziemniaków nadmiar płynu. Odciśnięte ziemniaki wkładamy do dużej miski. Cebule obieramy, kroimy pionowo na pół, a potem w cienkie półplasterki. Natkę myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Jajka wbijamy do małej miseczki i starannie mieszamy widelcem, żeby żółtka połączyły się z białkami. Starannie mieszamy ziemniaki, cebulę, natkę i jajka. Dodajemy mąkę i sól i jeszcze raz mieszamy, żeby masa była jednolita. Dużą patelnię stawiamy na sporym ogniu. Wlewamy tyle oleju, żeby pokrył cały spód patelni. Kiedy olej będzie bardzo gorący, wkładamy łyżką porcje ciasta ziemniaczanego i rozklepujemy je na placki. Smażymy, aż spód placków się zarumieni, po czym łopatką kuchenną odwracamy na drugą stronę. Kiedy i druga strona się zarumieni, placki są gotowe – zdejmujemy je z patelni i podajemy, póki gorące.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024