Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Luksemburskie-placki-ziemniaczane
Luksemburskie placki ziemniaczane
Gromperekichelcher - tak nazywają się te placki w Luksemburgu (ale nie podejmuję się napisać tego fonetycznie...); można je kupić u ulicznych sprzedawców. Rozgrzewają!
Rodzaj dania: Danie główne
Kraj pochodzenia: Luksemburg
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
1 kg ziemniaków
3 cebule
½ pęczka natki pietruszki
4 duże jajka
2 łyżki mąki
olej słonecznikowy do smażenia
Opis przyrządzania:
Ziemniaki cienko obieramy, płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy, po czym ścieramy na grubej tarce. Starte ziemniaki wykładamy na czystą ściereczkę, zwijamy ściereczkę w węzełek i odciskamy z ziemniaków nadmiar płynu. Odciśnięte ziemniaki wkładamy do dużej miski. Cebule obieramy, kroimy pionowo na pół, a potem w cienkie półplasterki. Natkę myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Jajka wbijamy do małej miseczki i starannie mieszamy widelcem, żeby żółtka połączyły się z białkami. Starannie mieszamy ziemniaki, cebulę, natkę i jajka. Dodajemy mąkę i sól i jeszcze raz mieszamy, żeby masa była jednolita. Dużą patelnię stawiamy na sporym ogniu. Wlewamy tyle oleju, żeby pokrył cały spód patelni. Kiedy olej będzie bardzo gorący, wkładamy łyżką porcje ciasta ziemniaczanego i rozklepujemy je na placki. Smażymy, aż spód placków się zarumieni, po czym łopatką kuchenną odwracamy na drugą stronę. Kiedy i druga strona się zarumieni, placki są gotowe – zdejmujemy je z patelni i podajemy, póki gorące.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024