Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Lukier-czekoladowy

Lukier czekoladowy

Moja Mama tym lukrem polewa swój torcik pischinger (patrz przepis), ale dobry jest i w innych warunkach: można nim posmarować makowiec, ciasto czekoladowe, ciasto piaskowo-orzechowe...

Rodzaj dania: Przepis podstawowy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: na jedno ciasto

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
150 g cukru pudru
30 g ciemnego kakao
3 łyżki mleka
płaska łyżka masła

Opis przyrządzania:
Cukier puder i kakao przesiewamy do miski. Do garnuszka wlewamy mleko, dodajemy masło i stawiamy na małym ogniu. Kiedy masło się rozpuści, wlewamy mieszaninę do miski z cukrem i kakao i ucieramy drewnianą łyżką na gładką, lśniącą masę. Lukrem polewamy ciasto i odstawiamy do zastygnięcia.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024