Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Losos-z-sosem-cytrynowo-kaparowym
Łosoś z sosem cytrynowo-kaparowym
Ulubiony przez Niemców sos cytrynowy z kaparami zazwyczaj podaje się do małych klopsików. Paski smażonego łososia są ciekawą, nowoczesną alternatywą. Podajemy z piure ziemniaczanym lub ryżem i lekko podsmażonym szpinakiem w liściach.
Rodzaj dania: Danie główne z ryb
Kraj pochodzenia: Niemcy
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: średnio trudna
Składniki:
600 g filetów z łososia bez skóry
oliwa z oliwek
mała szalotka
ząbek czosnku
2 cytryny
40 ml wytrawnego białego wermutu
100 ml wytrawnego białego wina
200 ml kremowej śmietanki
gałązka świeżego tymianku
2 łyżki drobnych kaparów
Opis przyrządzania:
Łososia myjemy w zimnej wodzie i pęsetką usuwamy ewentualnie pozostałe ości. Kroimy wzdłuż na pół, a potem na paski o szerokości około centymetra-dwóch. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, wkładamy łososia i smażymy ze wszystkich stron, aż zmieni kolor na jasnoróżowy. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy na bok. Szalotkę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Cytryny szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Z połowy jednej cytryny ścieramy skórkę na drobnej tarce. Wyciskamy sok. Z drugiej cytryny ścinamy skórkę wraz z białą częścią, po czym filetujemy, czyli ostrym nożem wycinamy cząstki cytryny spomiędzy membran. Na patelnię po łososiu wlewamy 2 łyżki oliwy. Dodajemy szalotkę z czosnkiem i smażymy na małym ogniu przez 5 minut, mieszając. Wlewamy wermut, białe wino i śmietankę. Dodajemy gałązkę tymianku i gotujemy sos na małym ogniu, aż zgęstnieje i będzie jednolity. Wyjmujemy tymianek. Do sosu wkładamy łososia, dodajemy startą skórkę cytrynową i przez chwilę podgrzewamy. Wlewamy sok z cytryny (do smaku, ja na przykład lubię kwaśny sos), dodajemy kapary i cząstki cytryny. Gotujemy jeszcze chwilę, aby wszystko się rozgrzało i podajemy.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
PieceOfCake © 2008-2024