Doskonałe, jedwabiste w konsystencji lody (niestety trzeba mieć do nich maszynę...). Nawet Mąż je lubi! Pierwszy raz jadłam podobne lody u znajomej Amerykanki, która podała je jako nadzienie do czekoladowych ciasteczek (very American). Później nieco ten przepis przerobiłam, dodając doń jogurt - nadal jednak są doskonałe, i to nie tylko w ice cream sandwiches, ale także po prostu z owocami.
Kraj pochodzenia: USA
Liczba porcji: dużo :)
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Lody miodowe - Opis przyrzÄ…dzania:
Cukier wsypujemy do rondelka, dodajemy miód i wlewamy ćwierć szklanki wody. Stawiamy na średnim ogniu i zagotowujemy, mieszając (żeby cukier się rozpuścił). Po zagotowaniu, zdejmujemy z ognia i studzimy.
Do syropu wbijamy jajko i bardzo starannie mieszamy. Wstawiamy na noc do lodówki.
Nazajutrz do syropu wlewamy szklankę śmietanki i ubijamy mikserem, aż masa zgęstnieje, czyli mniej więcej 5 minut.
Dolewamy resztę śmietanki i jogurt, miksujemy, aż powstanie jednolita masa.
Dodajemy szczyptę soli i ekstrakt waniliowy - powiedzmy łyżeczkę do dwóch - do smaku. Mieszamy.
Zamrażamy masę w maszynie do robienia lodów, zgodnie z instrukcją dołączoną do urządzenia.
Po ukręceniu przekładamy lody do plastikowego pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika, żeby stwardniały.
Wyjmujemy z zamrażalnika na co najmniej 20 minut przed podaniem, żeby nieco odtajały.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Lody miodowe: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: doskonałe dla dzieci
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |