W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Lody miodowe

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Lody miodowe

Lody miodowe

Doskonałe, jedwabiste w konsystencji lody (niestety trzeba mieć do nich maszynę...). Nawet Mąż je lubi! Pierwszy raz jadłam podobne lody u znajomej Amerykanki, która podała je jako nadzienie do czekoladowych ciasteczek (very American). Później nieco ten przepis przerobiłam, dodając doń jogurt - nadal jednak są doskonałe, i to nie tylko w ice cream sandwiches, ale także po prostu z owocami.

Kraj pochodzenia: USA

Liczba porcji: dużo :)

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1/2 szklanki cukru
  • 6 łyżek ulubionego miodu
  • duże jajko
  • 2 szklanki bardzo zimnej kremowej śmietanki
  • szklanka bardzo zimnego pełnotłustego greckiego lub tureckiego jogurtu naturalnego
  • ekstrakt (ale nie olejek!) waniliowy do smaku

Lody miodowe - Opis przyrządzania:

Cukier wsypujemy do rondelka, dodajemy miód i wlewamy ćwierć szklanki wody. Stawiamy na średnim ogniu i zagotowujemy, mieszając (żeby cukier się rozpuścił). Po zagotowaniu, zdejmujemy z ognia i studzimy.
Do syropu wbijamy jajko i bardzo starannie mieszamy. Wstawiamy na noc do lodówki.
Nazajutrz do syropu wlewamy szklankę śmietanki i ubijamy mikserem, aż masa zgęstnieje, czyli mniej więcej 5 minut.
Dolewamy resztę śmietanki i jogurt, miksujemy, aż powstanie jednolita masa.
Dodajemy szczyptę soli i ekstrakt waniliowy - powiedzmy łyżeczkę do dwóch - do smaku. Mieszamy.
Zamrażamy masę w maszynie do robienia lodów, zgodnie z instrukcją dołączoną do urządzenia.
Po ukręceniu przekładamy lody do plastikowego pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika, żeby stwardniały.
Wyjmujemy z zamrażalnika na co najmniej 20 minut przed podaniem, żeby nieco odtajały.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Lody miodowe: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: doskonałe dla dzieci

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Lody miodowe przepisy:

  • Przepyszne kokosanki Przepyszne kokosanki
    Doskonałe ciasteczka dla wielbicieli kokosa (dzień dobry) - słodkie, ale nie za bardzo, wilgotne, chrupiące z wierzchu, lepkie w środku, bardzo kokosowe, słowem naprawdę przepyszne! I znakomite na Święta...
  • Lody z solonego karmelu (zwane też krówkowymi)
    Przebój moich imienin AD 2010 - doskonałe lody karmelowe, z lekkim posmakiem soli, dzięki mojej cudownej maszynie do robienia lodów miały idealnie kremową konsystencję. Naprawdę boskie.
  • Najprostsze ciasto cytrynowe
    Błyskawiczne, bardzo łatwe "szklankowe" ciasto cytrynowe na podwieczorek lub drugie śniadanie, serwowane w towarzystwie odrobiny konfitur i (może) bitej śmietany. Najbardziej pracochłonne jest ścieranie skórki z cytryny...
  • Domowe lody z suszonymi śliwkami i armaniakiem Domowe lody z suszonymi śliwkami i armaniakiem
    Doskonałe lody na bazie żółtek i śmietanki (no, cóż), z kawałkami suszonych śliwek - tych soczystych, francuskich - i miłym posmakiem dobrego alkoholu.
  • Tarta z kremem jogurtowym i winogronami
    Bezpretensjonalna tarta podwieczorkowa - możemy użyć do niej jakichkolwiek owoców, zależnie od pory roku, ale teraz mamy akurat jesień i winogrona będą doskonałe. Poza tym bardzo ozdobnie wyglądają...


Podziel się linkiem:




Komentarze: