Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Lody-miodowe
Lody miodowe
Doskonałe, jedwabiste w konsystencji lody (niestety trzeba mieć do nich maszynę...). Nawet Mąż je lubi! Pierwszy raz jadłam podobne lody u znajomej Amerykanki, która podała je jako nadzienie do czekoladowych ciasteczek (very American). Później nieco ten przepis przerobiłam, dodając doń jogurt - nadal jednak są doskonałe, i to nie tylko w ice cream sandwiches, ale także po prostu z owocami.
Rodzaj dania: Deser
Kraj pochodzenia: USA
Liczba porcji: dużo :)
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
1/2 szklanki cukru
6 łyżek ulubionego miodu
duże jajko
2 szklanki bardzo zimnej kremowej śmietanki
szklanka bardzo zimnego pełnotłustego greckiego lub tureckiego jogurtu naturalnego
ekstrakt (ale nie olejek!) waniliowy do smaku
Opis przyrządzania:
Cukier wsypujemy do rondelka, dodajemy miód i wlewamy ćwierć szklanki wody. Stawiamy na średnim ogniu i zagotowujemy, mieszając (żeby cukier się rozpuścił). Po zagotowaniu, zdejmujemy z ognia i studzimy.
Do syropu wbijamy jajko i bardzo starannie mieszamy. Wstawiamy na noc do lodówki.
Nazajutrz do syropu wlewamy szklankę śmietanki i ubijamy mikserem, aż masa zgęstnieje, czyli mniej więcej 5 minut.
Dolewamy resztę śmietanki i jogurt, miksujemy, aż powstanie jednolita masa.
Dodajemy szczyptę soli i ekstrakt waniliowy - powiedzmy łyżeczkę do dwóch - do smaku. Mieszamy.
Zamrażamy masę w maszynie do robienia lodów, zgodnie z instrukcją dołączoną do urządzenia.
Po ukręceniu przekładamy lody do plastikowego pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika, żeby stwardniały.
Wyjmujemy z zamrażalnika na co najmniej 20 minut przed podaniem, żeby nieco odtajały.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: doskonałe dla dzieci
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024