W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Lody jogurtowo-pomarańczowe

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Lody jogurtowo-pomarańczowe

Bardzo proste lody, bez dodatku jajek i śmietanki, za to z gęstym naturalnym jogurtem. Pierwsze lody zrobione w mojej maszynie do lodów, polecam więc ze wzruszeniem!

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 spore pomarańcze
  • 150 g cukru
  • 2 szklanki (1/2 litra) gęstego naturalnego jogurtu

Lody jogurtowo-pomarańczowe - Opis przyrządzania:

Pomarańcze szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy. Ścieramy skórkę (tylko zewnętrzną pomarańczową część) na drobnej tarce. Wyciskamy sok.
Sok wlewamy do rondelka, dodajemy cukier i startą skórkę. Stawiamy na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia, co jakiś czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia, po czym wstawiamy do lodówki na parę godzin - syrop powinien być bardzo zimny.
Mieszamy syrop z jogurtem na gładką masę i wlewamy do maszyny do robienia lodów (tak! tak! tak!), po czym ją włączamy i ukręcamy lody zgodnie z instrukcją. Maszyna zamraża lody tylko do pewnego momentu - kiedy masa będzie gęsta, przelewamy ją do plastikowego pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika, żeby lody zamroziły się zupełnie.
Jeżeli zaś maszyna taka jest nieosiągalna, postępujemy tak: wlewamy masę jogurtowo-pomarańczową do metalowej lub plastikowej miski i wstawiamy do zamrażalnika na dwie godziny. Po tym czasie lody powinny być zamrożone na jakieś dwa centymetry od brzegu. Miksujemy (ręcznym mikserem lub w malakserze) całość starannie na gładką masę i wstawiamy z powrotem do zamrażalnika. Operację powtarzamy kilkakrotnie, a przynajmniej jeszcze dwa razy, w odstępach mniej więcej półgodzinnych – masa za każdym razem będzie gęstsza i zimniejsza, jednym słowem coraz bardziej do lodów podobna. Kiedy już nam się znudzi to wyjmowanie i miksowanie, wstawiamy miskę do zamrażalnika na tak długo, aż lody będą zupełnie zamrożone.
Wyjmujemy lody z zamrażalnika na pół godziny przed podaniem i trzymamy w lodówce do chwili, aż zmiękną na tyle, by można je było nakładać w pucharki lub wafelki.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Lody jogurtowo-pomarańczowe: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Lody jogurtowo-pomarańczowe przepisy:

  • Lody kawowe
    Jeśli ktoś pytałby mnie o zdanie - najlepsze lody na świecie!
  • Sorbet z mango
    Zimą w Europie najlepsze są owoce egzotyczne. Takie mango, na przykład, potrafi rozświetlić najbardziej ponury lutowy dzień. Trzeba tylko podkręcić ogrzewanie, usadowić się w fotelu pod jakąś zwisającą roślinką i złudzenie lata (niemal) gwarantowane. A ten sorbet jest naprawdę pyszny!
  • Granita kawowa z likierem (lub bez)
    Granita ma wyłącznie zalety: jest pyszna, niskokaloryczna, dziecinnie łatwa, trzyma się ją w zamrażalniku - jednym słowem, nie wymaga od nas żadnego wysiłku, a efekt pewny.
  • Mrożony jogurt melonowy Mrożony jogurt melonowy
    Mrożony jogurt to jedna z najlepszych form pobierania lodów - smak jogurtu przy mrożeniu właściwie zanika, zostawiając po sobie jedynie gładką konsystencję lodów i wzmagając jednocześnie smak owoców. Taki deser, ni to lody, ni to sorbet, Anglosasi nazywają "sherbet" (lub, rzecz jasna, "frozen yoghurt"). Needless to say - melon musi być naprawdę dojrzały!
  • Granita z czerwonych porzeczek Granita z czerwonych porzeczek
    Wspaniały letni deser. Jeśli mamy ogród, a w nim porzeczki, robimy większą ilość granity i trzymamy ją w zamrażarce na dni, kiedy po porzeczkach zostaną już tylko gołe badyle...


Podziel się linkiem:




Komentarze: