Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Lody-jogurtowo-pomaranczowe

Lody jogurtowo-pomarańczowe

Bardzo proste lody, bez dodatku jajek i śmietanki, za to z gęstym naturalnym jogurtem. Pierwsze lody zrobione w mojej maszynie do lodów, polecam więc ze wzruszeniem!

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 spore pomarańcze
150 g cukru
2 szklanki (1/2 litra) gęstego naturalnego jogurtu

Opis przyrządzania:
Pomarańcze szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy. Ścieramy skórkę (tylko zewnętrzną pomarańczową część) na drobnej tarce. Wyciskamy sok.
Sok wlewamy do rondelka, dodajemy cukier i startą skórkę. Stawiamy na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia, co jakiś czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia, po czym wstawiamy do lodówki na parę godzin - syrop powinien być bardzo zimny.
Mieszamy syrop z jogurtem na gładką masę i wlewamy do maszyny do robienia lodów (tak! tak! tak!), po czym ją włączamy i ukręcamy lody zgodnie z instrukcją. Maszyna zamraża lody tylko do pewnego momentu - kiedy masa będzie gęsta, przelewamy ją do plastikowego pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika, żeby lody zamroziły się zupełnie.
Jeżeli zaś maszyna taka jest nieosiągalna, postępujemy tak: wlewamy masę jogurtowo-pomarańczową do metalowej lub plastikowej miski i wstawiamy do zamrażalnika na dwie godziny. Po tym czasie lody powinny być zamrożone na jakieś dwa centymetry od brzegu. Miksujemy (ręcznym mikserem lub w malakserze) całość starannie na gładką masę i wstawiamy z powrotem do zamrażalnika. Operację powtarzamy kilkakrotnie, a przynajmniej jeszcze dwa razy, w odstępach mniej więcej półgodzinnych – masa za każdym razem będzie gęstsza i zimniejsza, jednym słowem coraz bardziej do lodów podobna. Kiedy już nam się znudzi to wyjmowanie i miksowanie, wstawiamy miskę do zamrażalnika na tak długo, aż lody będą zupełnie zamrożone.
Wyjmujemy lody z zamrażalnika na pół godziny przed podaniem i trzymamy w lodówce do chwili, aż zmiękną na tyle, by można je było nakładać w pucharki lub wafelki.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Podobne przepisy:

PieceOfCake © 2008-2024