Bardzo oryginalne, doskonałe lody, do których nie trzeba ani maszynki, ani świętej cierpliwości do mieszania.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Lody imbirowe - Opis przyrzÄ…dzania:
Do rondelka wsypujemy cukier i dolewamy pół szklanki zimnej wody. Wrzucamy Å›wieży imbir, ze skórkÄ…. Podgrzewamy, mieszajÄ…c, aż cukier siÄ™ rozpuÅ›ci, po czym gotujemy na dużym ogniu, aż syrop zgÄ™stnieje. Musi być tak gÄ™sty, by kropla gorÄ…cego syropu skapniÄ™ta do szklanki z zimnÄ… wodÄ… natychmiast utworzyÅ‚a kulkÄ™ (jeÅ›li ktoÅ› ma termometr do robienia konfitur – syrop ma osiÄ…gnąć temperaturÄ™ 115 stopni). W czasie, gdy syrop siÄ™ gotuje, wbijamy do dużej miski żółtka. MiskÄ™ stawiamy na garnku, w którym woda znajduje siÄ™ na granicy wrzenia. Ubijamy mikserem żółtka i syrop cukrowy (imbir wyrzucamy), aż krem uroÅ›nie i zgÄ™stnieje. Zdejmujemy z ognia i studzimy, ciÄ…gle ubijajÄ…c – wystarczy wstawić miskÄ™ z kremem do zlewu z zimnÄ… wodÄ… i tam ubijać. Masa wystygnie szybciej, niż siÄ™ zdaje. Teraz ubijamy Å›mietankÄ™ na Å›rednio sztywno i mieszamy delikatnie z kremem. Kandyzowany imbir drobno siekamy i dodajemy do kremu. Dolewamy whisky. Mieszamy jeszcze raz, wlewamy do plastikowego kontenerka lub miski i zamrażamy.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Lody imbirowe: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |