W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Lody imbirowe

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Lody imbirowe

Bardzo oryginalne, doskonałe lody, do których nie trzeba ani maszynki, ani świętej cierpliwości do mieszania.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 115 g cukru
  • kawałek korzenia świeżego imbiru o długości 5 cm
  • 4 żółtka
  • 300 ml zimnej kremowej śmietanki
  • 100 g kandyzowanego imbiru
  • 3 łyżki whisky

Lody imbirowe - Opis przyrządzania:

Do rondelka wsypujemy cukier i dolewamy pół szklanki zimnej wody. Wrzucamy świeży imbir, ze skórką. Podgrzewamy, mieszając, aż cukier się rozpuści, po czym gotujemy na dużym ogniu, aż syrop zgęstnieje. Musi być tak gęsty, by kropla gorącego syropu skapnięta do szklanki z zimną wodą natychmiast utworzyła kulkę (jeśli ktoś ma termometr do robienia konfitur – syrop ma osiągnąć temperaturę 115 stopni). W czasie, gdy syrop się gotuje, wbijamy do dużej miski żółtka. Miskę stawiamy na garnku, w którym woda znajduje się na granicy wrzenia. Ubijamy mikserem żółtka i syrop cukrowy (imbir wyrzucamy), aż krem urośnie i zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i studzimy, ciągle ubijając – wystarczy wstawić miskę z kremem do zlewu z zimną wodą i tam ubijać. Masa wystygnie szybciej, niż się zdaje. Teraz ubijamy śmietankę na średnio sztywno i mieszamy delikatnie z kremem. Kandyzowany imbir drobno siekamy i dodajemy do kremu. Dolewamy whisky. Mieszamy jeszcze raz, wlewamy do plastikowego kontenerka lub miski i zamrażamy.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Lody imbirowe: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Lody imbirowe przepisy:

  • Sos Irish Coffee
    Pyszny słodki sos do rozmaitych deserów. Idealny dodatek do mrożonej terrine, ale także i do innych lodów. Ilość whisky w sosie regulujemy zgodnie z własnymi upodobaniami.
  • Dynia w occie po belgijsku
    Przepis ten dotarł do mnie via brytyjskie czasopismo kulinarne spod Antwerpii, z luksusowej tamtejszej restauracji. Dynia przyrządzona w ten sposób jest chrupka i intensywnie pomarańczowa. Doskonała z żółtym serem.
  • Mrożony tort imbirowy
    Niezwykły, lekko pikantny od imbiru deser lodowy, z bezami i śmietanką. Pycha.
  • Syrop imbirowo-cytrynowy
    Uniwersalny słodki syrop o lekko pikantnym smaku. Robimy z niego lemoniadę, dolewamy do herbaty lub polewamy nim lody.
  • Pralinowe parfait z tymiankiem
    Pyszne lody nie wymagające żadnej maszyny. Orzechy i migdały w karmelu przyjemnie chrupią i ładnie wyglądają w jasnym, delikatnie tymiankowym kremie. Dobry deser dla gości, bo trzeba go zrobić dzień wcześniej.




Podziel się linkiem:


Komentarze:

sweet, 2011-11-25 11:17:33
te lody są przepyszne:)
Moja ocena: 5