Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Lody-imbirowe

Lody imbirowe

Bardzo oryginalne, doskonałe lody, do których nie trzeba ani maszynki, ani świętej cierpliwości do mieszania.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
115 g cukru
kawałek korzenia świeżego imbiru o długości 5 cm
4 żółtka
300 ml zimnej kremowej śmietanki
100 g kandyzowanego imbiru
3 łyżki whisky

Opis przyrządzania:
Do rondelka wsypujemy cukier i dolewamy pół szklanki zimnej wody. Wrzucamy świeży imbir, ze skórką. Podgrzewamy, mieszając, aż cukier się rozpuści, po czym gotujemy na dużym ogniu, aż syrop zgęstnieje. Musi być tak gęsty, by kropla gorącego syropu skapnięta do szklanki z zimną wodą natychmiast utworzyła kulkę (jeśli ktoś ma termometr do robienia konfitur – syrop ma osiągnąć temperaturę 115 stopni). W czasie, gdy syrop się gotuje, wbijamy do dużej miski żółtka. Miskę stawiamy na garnku, w którym woda znajduje się na granicy wrzenia. Ubijamy mikserem żółtka i syrop cukrowy (imbir wyrzucamy), aż krem urośnie i zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i studzimy, ciągle ubijając – wystarczy wstawić miskę z kremem do zlewu z zimną wodą i tam ubijać. Masa wystygnie szybciej, niż się zdaje. Teraz ubijamy śmietankę na średnio sztywno i mieszamy delikatnie z kremem. Kandyzowany imbir drobno siekamy i dodajemy do kremu. Dolewamy whisky. Mieszamy jeszcze raz, wlewamy do plastikowego kontenerka lub miski i zamrażamy.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024