W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Lime curd czyli pasta limetkowa

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Przepis podstawowy

Lime curd czyli pasta limetkowa

Odmiana lemon curd (czyli pasty cytrynowej), o charakterystycznym smaku limetek. Oryginalne nadzienie do babeczek z kruchego ciasta; możemy też przełożyć masą tort biszkoptowy.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: około 1 1/2 szklanki

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • okoÅ‚o 5 limetek
  • szklanka (250 ml) cukru
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 100 g masÅ‚a

Lime curd czyli pasta limetkowa - Opis przyrzÄ…dzania:

Limetki szorujemy pod strumieniem gorącej wody. Ścieramy tyle skórki, by wyszła łyżka (ścieramy tylko ciemnozieloną warstwę skórki). Ze wszystkich limetek wyciskamy sok - tyle, by było 1/2 szklanki, czyli 125 ml. Do szklanej miski wkładamy startą skórkę i dolewamy sok. Wsypujemy cukier . Dodajemy żółtka i jajko. Starannie mieszamy. Miskę z masą limetkową stawiamy na garnku z gorącą wodą - woda nie może sięgać dna miski i powinna ledwo mrugać. Masę limetkową co jakiś czas mieszamy i trzymamy na parze tak długo, aż zgęstnieje i będzie miała konsystencję budyniu. Będzie to trwało około 20 minut do pół godziny. Miskę zestawiamy z garnka i dodajemy masło, pokrojone na małe kawałki. Mieszamy, aż masło wmiesza się w masę. Studzimy i przechowujemy w zamkniętym pojemniku w lodówce.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Lime curd czyli pasta limetkowa: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: