Odmiana lemon curd (czyli pasty cytrynowej), o charakterystycznym smaku limetek. Oryginalne nadzienie do babeczek z kruchego ciasta; możemy też przełożyć masą tort biszkoptowy.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: około 1 1/2 szklanki
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Lime curd czyli pasta limetkowa - Opis przyrzÄ…dzania:
Limetki szorujemy pod strumieniem gorącej wody. Ścieramy tyle skórki, by wyszła łyżka (ścieramy tylko ciemnozieloną warstwę skórki). Ze wszystkich limetek wyciskamy sok - tyle, by było 1/2 szklanki, czyli 125 ml. Do szklanej miski wkładamy startą skórkę i dolewamy sok. Wsypujemy cukier . Dodajemy żółtka i jajko. Starannie mieszamy. Miskę z masą limetkową stawiamy na garnku z gorącą wodą - woda nie może sięgać dna miski i powinna ledwo mrugać. Masę limetkową co jakiś czas mieszamy i trzymamy na parze tak długo, aż zgęstnieje i będzie miała konsystencję budyniu. Będzie to trwało około 20 minut do pół godziny. Miskę zestawiamy z garnka i dodajemy masło, pokrojone na małe kawałki. Mieszamy, aż masło wmiesza się w masę. Studzimy i przechowujemy w zamkniętym pojemniku w lodówce.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Lime curd czyli pasta limetkowa: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |