W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Lime curd czyli pasta limetkowa

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przepis podstawowy

Lime curd czyli pasta limetkowa

Odmiana lemon curd (czyli pasty cytrynowej), o charakterystycznym smaku limetek. Oryginalne nadzienie do babeczek z kruchego ciasta; możemy też przełożyć masą tort biszkoptowy.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: około 1 1/2 szklanki

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • około 5 limetek
  • szklanka (250 ml) cukru
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 100 g masła

Lime curd czyli pasta limetkowa - Opis przyrządzania:

Limetki szorujemy pod strumieniem gorącej wody. Ścieramy tyle skórki, by wyszła łyżka (ścieramy tylko ciemnozieloną warstwę skórki). Ze wszystkich limetek wyciskamy sok - tyle, by było 1/2 szklanki, czyli 125 ml. Do szklanej miski wkładamy startą skórkę i dolewamy sok. Wsypujemy cukier . Dodajemy żółtka i jajko. Starannie mieszamy. Miskę z masą limetkową stawiamy na garnku z gorącą wodą - woda nie może sięgać dna miski i powinna ledwo mrugać. Masę limetkową co jakiś czas mieszamy i trzymamy na parze tak długo, aż zgęstnieje i będzie miała konsystencję budyniu. Będzie to trwało około 20 minut do pół godziny. Miskę zestawiamy z garnka i dodajemy masło, pokrojone na małe kawałki. Mieszamy, aż masło wmiesza się w masę. Studzimy i przechowujemy w zamkniętym pojemniku w lodówce.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Lime curd czyli pasta limetkowa: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Lime curd czyli pasta limetkowa przepisy:

  • Lemon curd czyli pasta cytrynowa Lemon curd czyli pasta cytrynowa
    Zupełnie nietypowa słodka pasta, występująca chyba wyłącznie w kuchni anglosaskiej. Warto jednak ją zaadoptować, gdyż jest przepyszna! Możemy nią przełożyć biszkopt, nadziać nią kruche babeczki, użyć do cytrynowej tarty lub tortu lodowego... Można też po prostu wyjadać palcem ze słoika...
  • Pasta pomarańczowa (orange curd)
    Bardzo maślana w smaku, słodka pomarańczowa pasta do przekładania biszkoptowych blatów, nadziewania babeczek i tart, smarowania grzanek itp.
  • Najlepsza tarta limetkowa na świecie!
    Tytuł mówi sam za siebie.
  • Tarta z kremem limetkowym i malinami
    Prosta i szybka tarta z dobrze dobranym kontrastem smaków i kolorów. Bardzo odpowiednia na letni podwieczorek.
  • Semifreddo z mango i limetką
    Egzotyczny deser lodowy ze świeżym mango. Pyszny, oryginalny i nie trzeba kupować maszyny do lodów!




Podziel się linkiem:


Komentarze: