Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Lime-curd-czyli-pasta-limetkowa

Lime curd czyli pasta limetkowa

Odmiana lemon curd (czyli pasty cytrynowej), o charakterystycznym smaku limetek. Oryginalne nadzienie do babeczek z kruchego ciasta; możemy też przełożyć masą tort biszkoptowy.

Rodzaj dania: Przepis podstawowy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: około 1 1/2 szklanki

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
około 5 limetek
szklanka (250 ml) cukru
4 żółtka
1 jajko
100 g masła

Opis przyrządzania:
Limetki szorujemy pod strumieniem gorącej wody. Ścieramy tyle skórki, by wyszła łyżka (ścieramy tylko ciemnozieloną warstwę skórki). Ze wszystkich limetek wyciskamy sok - tyle, by było 1/2 szklanki, czyli 125 ml. Do szklanej miski wkładamy startą skórkę i dolewamy sok. Wsypujemy cukier . Dodajemy żółtka i jajko. Starannie mieszamy. Miskę z masą limetkową stawiamy na garnku z gorącą wodą - woda nie może sięgać dna miski i powinna ledwo mrugać. Masę limetkową co jakiś czas mieszamy i trzymamy na parze tak długo, aż zgęstnieje i będzie miała konsystencję budyniu. Będzie to trwało około 20 minut do pół godziny. Miskę zestawiamy z garnka i dodajemy masło, pokrojone na małe kawałki. Mieszamy, aż masło wmiesza się w masę. Studzimy i przechowujemy w zamkniętym pojemniku w lodówce.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024