Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Lime-curd-czyli-pasta-limetkowa
Lime curd czyli pasta limetkowa
Odmiana lemon curd (czyli pasty cytrynowej), o charakterystycznym smaku limetek. Oryginalne nadzienie do babeczek z kruchego ciasta; możemy też przełożyć masą tort biszkoptowy.
Rodzaj dania: Przepis podstawowy
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: około 1 1/2 szklanki
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
około 5 limetek
szklanka (250 ml) cukru
4 żółtka
1 jajko
100 g masła
Opis przyrządzania:
Limetki szorujemy pod strumieniem gorącej wody. Ścieramy tyle skórki, by wyszła łyżka (ścieramy tylko ciemnozieloną warstwę skórki). Ze wszystkich limetek wyciskamy sok - tyle, by było 1/2 szklanki, czyli 125 ml. Do szklanej miski wkładamy startą skórkę i dolewamy sok. Wsypujemy cukier . Dodajemy żółtka i jajko. Starannie mieszamy. Miskę z masą limetkową stawiamy na garnku z gorącą wodą - woda nie może sięgać dna miski i powinna ledwo mrugać. Masę limetkową co jakiś czas mieszamy i trzymamy na parze tak długo, aż zgęstnieje i będzie miała konsystencję budyniu. Będzie to trwało około 20 minut do pół godziny. Miskę zestawiamy z garnka i dodajemy masło, pokrojone na małe kawałki. Mieszamy, aż masło wmiesza się w masę. Studzimy i przechowujemy w zamkniętym pojemniku w lodówce.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024