"Letni" w tym sensie, że z letnich warzyw...
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: mniej więcej 3 szklanki
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Letni wywar warzywny - Opis przyrzÄ…dzania:
Pomidory myjemy i grubo siekamy. Koper włoski obieramy z zewnętrznych zdrewniałych części. Płuczemy i kroimy w kawałki. Paprykę czyścimy z nasion, usuwamy ogonek. Płuczemy, osuszamy i kroimy w kawałki. Dymki obieramy z wierzchnich, przywiędłych liści, odcinamy korzonki i płuczemy. Kroimy w kawałki. Sałatę starannie myjemy i rwiemy w kawałki. Do garnka wkładamy pomidory, pokrojony koper włoski, pokrojoną paprykę, dymki i sałatę. dodajemy 1/2 łyżeczki soli, trochę pieprzu i umyty tymianek. Wlewamy 3 szklanki wody (3/4 litra) i stawiamy garnek na ogniu. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy pół godziny. Wywar przelewamy przez sitko, dobrze odciskając warzywa. Sprawdzamy smak i doprawiamy (ewentualnie) solą i pieprzem.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Letni wywar warzywny: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |