W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Letni wywar warzywny

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przepis podstawowy

Letni wywar warzywny

"Letni" w tym sensie, że z letnich warzyw...

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: mniej więcej 3 szklanki

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 3 pomidory
  • łodyga kopru włoskiego
  • 1/2 strąka czerwonej papryki
  • 2 cebulki dymki
  • 3 duże liście zwykłej sałaty
  • 3 gałązki świeżego tymianku

Letni wywar warzywny - Opis przyrządzania:

Pomidory myjemy i grubo siekamy. Koper włoski obieramy z zewnętrznych zdrewniałych części. Płuczemy i kroimy w kawałki. Paprykę czyścimy z nasion, usuwamy ogonek. Płuczemy, osuszamy i kroimy w kawałki. Dymki obieramy z wierzchnich, przywiędłych liści, odcinamy korzonki i płuczemy. Kroimy w kawałki. Sałatę starannie myjemy i rwiemy w kawałki. Do garnka wkładamy pomidory, pokrojony koper włoski, pokrojoną paprykę, dymki i sałatę. dodajemy 1/2 łyżeczki soli, trochę pieprzu i umyty tymianek. Wlewamy 3 szklanki wody (3/4 litra) i stawiamy garnek na ogniu. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy pół godziny. Wywar przelewamy przez sitko, dobrze odciskając warzywa. Sprawdzamy smak i doprawiamy (ewentualnie) solą i pieprzem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Letni wywar warzywny: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Letni wywar warzywny przepisy:

  • Zupa z dyni i rozmaitych warzyw
    Chyba najbardziej skomplikowana z dyniowych zup w PieceOfCake, ale warta chwili poświęcenia: najpierw gotujemy świeży w smaku wywar warzywny, a potem na jego bazie przyrządzamy kremową zupę. Dodatek: surowe siekane warzywa i pestki z dyni.
  • Chłodnik z zielonej sałaty
    Oryginalna i niskokaloryczna zupa - doskonała jako przystawka w upalny letni dzień.
  • Sałatka obiadowa z tuńczykiem
    Daleka krewna sałatki nicejskiej. Solidna porcja warzyw z jajkami, tuńczykiem i nietypowym warzywnym dressingiem (czyli mówiąc po naszemu - sosem).
  • Zupa ze świeżej kukurydzy z warzywami
    Jeszcze jedna zupa z kukurydzy, tym razem z odrobiną whisky (zaostrza smak...) i pikantną salsą. Podajemy z bułką lub kukurydzianymi chipsami.
  • Ragout z muli
    Solidne danie z "wyłuskanych" muli z zimowymi warzywami. Podajemy albo z ziemniakami (zwykłymi, piure, tymiankowymi) albo z kładzionymi kluseczkami. Bagietka też dobra.




Podziel się linkiem:


Komentarze: