Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Letni-wywar-warzywny

Letni wywar warzywny

"Letni" w tym sensie, że z letnich warzyw...

Rodzaj dania: Przepis podstawowy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: mniej więcej 3 szklanki

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
3 pomidory
łodyga kopru włoskiego
1/2 strąka czerwonej papryki
2 cebulki dymki
3 duże liście zwykłej sałaty
3 gałązki świeżego tymianku

Opis przyrządzania:
Pomidory myjemy i grubo siekamy. Koper włoski obieramy z zewnętrznych zdrewniałych części. Płuczemy i kroimy w kawałki. Paprykę czyścimy z nasion, usuwamy ogonek. Płuczemy, osuszamy i kroimy w kawałki. Dymki obieramy z wierzchnich, przywiędłych liści, odcinamy korzonki i płuczemy. Kroimy w kawałki. Sałatę starannie myjemy i rwiemy w kawałki. Do garnka wkładamy pomidory, pokrojony koper włoski, pokrojoną paprykę, dymki i sałatę. dodajemy 1/2 łyżeczki soli, trochę pieprzu i umyty tymianek. Wlewamy 3 szklanki wody (3/4 litra) i stawiamy garnek na ogniu. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy pół godziny. Wywar przelewamy przez sitko, dobrze odciskając warzywa. Sprawdzamy smak i doprawiamy (ewentualnie) solą i pieprzem.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024