W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Lemoniada bazyliowa

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Napój

Lemoniada bazyliowa

Odświeżający, lekki napój na gorący dzień. Dla osób unikających alkoholu - znakomity aperitif.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 szklanki syropu bazyliowo-cytrynowego
  • 2 szklanki kruszonego lodu
  • szklanka Å›wieżo wyciÅ›niÄ™tego soku z cytryny
  • skórka Å›ciÄ™ta z cytryny i Å›wieża bazylia do dekoracji

Lemoniada bazyliowa - Opis przyrzÄ…dzania:

W dużym szklanym dzbanku mieszamy syrop bazyliowo-cytrynowy oraz 2 szklanki wody.
Dodajemy lód i sok z cytryny.
Mieszamy i podajemy w szklaneczkach, ozdabiając kawałkiem skórki cytrynowej i listkiem bazylii.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Lemoniada bazyliowa: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Lemoniada bazyliowa przepisy:

  • Koktajl bazyliowo-cytrynowy
    Lekki, zielonkawy i bardzo odświeżający drink z dodatkiem wódki. Podajemy z dużą ilością lodu i listkami świeżej bazylii.
  • Dressing bazyliowo-czosnkowy
    Zielony sos o wspaniałym smaku i zapachu. Idealny dodatek do pieczonych pomidorów lub sałatki Caprese.
  • Syrop bazyliowo-cytrynowy
    Bladozielony syrop, znakomita podstawa koktajli, zarówno alkoholowych, jak i niewinnych.
  • Sos jogurtowy z curry
    Jak niemal każdy sos z curry, doskonale pasuje do jajek na twardo. Jogurt dodaje lekkości.
  • Syrop imbirowo-cytrynowy
    Uniwersalny słodki syrop o lekko pikantnym smaku. Robimy z niego lemoniadę, dolewamy do herbaty lub polewamy nim lody.




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: