W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Lemoniada

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Napój

Lemoniada

Doskonale orzeźwiający napój na upalne dni. Albo po prostu codzienny napój dla całej rodziny.

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 1 litr i trochÄ™

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 cytryny
  • 100 g cukru trzcinowego

Lemoniada - Opis przyrzÄ…dzania:

Cyytryny szorujemy w gorącej wodzie i wycieramy. Nożykiem do warzyw lub bardzo ostrym nożem ścinamy z cytryn skórkę - samą żółtą warstwę. Wyciskamy także sok z cytryn. Wkładamy skórki do garnka i zalewamy 4 szklankami (litrem) wrzącej wody. Przykrywamy i odstawiamy na pół godziny. Wyławiamy skórki, a do wody wsypujemy cukier. Stawiamy na średnim ogniu, a kiedy się zagotuje, wlewamy sok wyciśnięty z cytryn. Gotujemy jeszcze przez minutę, po czym zdejmujemy z ognia i czekamy, aż lemoniada wystygnie. Zimną lemoniadę filtrujemy przez czystą ściereczkę, po czym wstawiamy do lodówki. Podajemy bardzo zimną, ewentualnie z kostkami lodu.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Lemoniada: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: doskonałe dla dzieci

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Lemoniada przepisy:

  • Lemoniada bazyliowa
    Odświeżający, lekki napój na gorący dzień. Dla osób unikających alkoholu - znakomity aperitif.
  • Smoothie zimowe, żurawinowe
    Świetny napój śniadaniowy, naładowany nie tylko smakiem, ale i witaminami. Bardzo dobry na rozpoczęcie dnia, powiedzmy w drugi dzień Świąt albo w dzień noworoczny - w każdym razie po dużym obżarstwie.
  • Napój ananasowo-imbirowy
    Słodko-ostry, egzotyczny, odświeżający napój z Wybrzeża Kości Słoniowej! Dla oszczędnych - do napoju używamy tylko skórkę, miąższ zjadamy po prostu na deser.
  • GorÄ…ca biaÅ‚a czekolada z imbirem GorÄ…ca biaÅ‚a czekolada z imbirem
    Biało dokoła, nawet czekolada na gorąco zbielała!
  • Mangorita a la Natalka
    Zrobiłam wczoraj tę mangoritę dla uczczenia ostatniego ciepłego dnia. Ponieważ przypadkowy nieco dobór składników i proporcji okazał się nadzwyczaj udany, szybko go zapisuję, bo zapomnę. Drink nie jest bardzo słodki, więc jeśli ktoś chce, może sobie go dosłodzić syropem cukrowym - nam ta cierpkość właśnie odpowiadała.




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: