Doskonale orzeźwiający napój na upalne dni. Albo po prostu codzienny napój dla całej rodziny.
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 1 litr i trochÄ™
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Lemoniada - Opis przyrzÄ…dzania:
Cyytryny szorujemy w gorącej wodzie i wycieramy. Nożykiem do warzyw lub bardzo ostrym nożem ścinamy z cytryn skórkę - samą żółtą warstwę. Wyciskamy także sok z cytryn. Wkładamy skórki do garnka i zalewamy 4 szklankami (litrem) wrzącej wody. Przykrywamy i odstawiamy na pół godziny. Wyławiamy skórki, a do wody wsypujemy cukier. Stawiamy na średnim ogniu, a kiedy się zagotuje, wlewamy sok wyciśnięty z cytryn. Gotujemy jeszcze przez minutę, po czym zdejmujemy z ognia i czekamy, aż lemoniada wystygnie. Zimną lemoniadę filtrujemy przez czystą ściereczkę, po czym wstawiamy do lodówki. Podajemy bardzo zimną, ewentualnie z kostkami lodu.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Lemoniada: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: doskonałe dla dzieci
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |