Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Lemoniada

Lemoniada

Doskonale orzeźwiający napój na upalne dni. Albo po prostu codzienny napój dla całej rodziny.

Rodzaj dania: Napój

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 1 litr i trochę

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 cytryny
100 g cukru trzcinowego

Opis przyrządzania:
Cyytryny szorujemy w gorącej wodzie i wycieramy. Nożykiem do warzyw lub bardzo ostrym nożem ścinamy z cytryn skórkę - samą żółtą warstwę. Wyciskamy także sok z cytryn. Wkładamy skórki do garnka i zalewamy 4 szklankami (litrem) wrzącej wody. Przykrywamy i odstawiamy na pół godziny. Wyławiamy skórki, a do wody wsypujemy cukier. Stawiamy na średnim ogniu, a kiedy się zagotuje, wlewamy sok wyciśnięty z cytryn. Gotujemy jeszcze przez minutę, po czym zdejmujemy z ognia i czekamy, aż lemoniada wystygnie. Zimną lemoniadę filtrujemy przez czystą ściereczkę, po czym wstawiamy do lodówki. Podajemy bardzo zimną, ewentualnie z kostkami lodu.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: doskonałe dla dzieci

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024