W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Legumina z kaszki manny

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Legumina z kaszki manny

Ulubiony deser mojego dzieciństwa, o łagodnym, lekko naiwnym smaku. Robimy go wtedy, gdy jest nam ciężko na duszy i sercu. Powinno się poprawić. Porcja teoretycznie powinna wystarczyć dla 4 osób, ale jeśli ciężar jest duży, to damy radę w pojedynkę.

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • masło do smarowania formy
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 kopiaste łyżki kaszy manny
  • torebka cukru waniliowego
  • szklanka mleka

Legumina z kaszki manny - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Okrągłą żaroodporną formę smarujemy masłem.
Jajka dzielimy na żółtka i białka.
Żółtka ucieramy na kogel-mogel z cukrem, a potem dodajemy kaszkę.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier waniliowy.
Delikatnie mieszamy obie masy razem, starając się utrzymać jak najwięcej puszystości ubitych białek. Wlewamy masę do przygotowanej formy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy, aż legumina urośnie i zrumieni się z wierzchu.
Polewamy leguminę równomiernie mlekiem (opadnie!) i wstawiamy z powrotem do pieca. Pieczemy, aż mleko wyparuje - czyli kiedy przechylimy formę, nie wypłynie spod spodu.
Podajemy na dobrze ciepło.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Legumina z kaszki manny: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Legumina z kaszki manny przepisy:

  • Tarta francuska z kremem i jagodami Tarta francuska z kremem i jagodami
    Tarta wprawdzie jest francuska, ale przepis zupełnie mój. Kiedyś robiłam takie tarty z sezonowymi owocami dla pewnej restauracji - teraz przypomniałam sobie o nich, kiedy Dzieci na wyjeździe narciarskim zdawały się nie mieć umiaru na widok takich wypieków. Trudno wprawdzie uznać czarne jagody za sezonowe w kwietniu, ale od czego są mrożonki?!
  • Tarta francuska ze śliwkami Tarta francuska ze śliwkami
    Klasyczna francuska tarta z kremem i czerwonymi śliwkami. Najlepsza jest na letnio, ale przechowuje się dobrze i następnego dnia też jest smaczna.
  • Biszkopt sabaudzki (bisquit de Savoie) Biszkopt sabaudzki (bisquit de Savoie)
    Klasyczna i znakomita (naprawdę) baza do wszelkich tortów. Robiłam ten biszkopt wiele razy i choć nie jest najłatwiejszy w wykonaniu, chwalę go sobie wielce, bo nie opada i łatwo się kroi na placki. Jeśli nie mamy w planach tortu, biszkopt taki jest po prostu doskonałym ciastem.
  • Doskonałe ciasto z rabarbarem
    Doskonały, wilgotny placek z rabarbarem i chrupiącą bezą na wierzchu. Najlepszy jest podawany jeszcze na ciepło... Nawet Mąż jadł ze smakiem, a to już jest coś.
  • Tort z musem czekoladowym Tort z musem czekoladowym
    Absolutnie luksusowy tort - może bardziej tarta - na wielkie okazje. Ponieważ nie wymaga pieczenia, jest to deser wart rozważenia w warunkach bezpiekarnikowych (na działce, wakacjach) - ale lodówka musi być.


Podziel się linkiem:




Komentarze: