W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Lakierowana pierś kaczki z chilli

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Lakierowana pierś kaczki z chilli

Orientalnie przyprawiona glazura wygląda na cienkich plasterkach mięsa bardzo smakowicie. Wprawdzie kaczka taka korzenie swoje ma w Państwie Środka, jednak dodatki dobieramy do niej bardziej europejskie: kremowe piure z ziemniaków i czerwona duszona kapusta. A może jeszcze (w duchu fusion) salsa z klementynek?

Kraj pochodzenia: Chiny

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 duże piersi z kaczki (pojedyncze)
  • świeży korzeń imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 czerwone ostre papryczki
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • łyżka ciemnego brązowego cukru
  • olej z orzeszków ziemnych

Lakierowana pierś kaczki z chilli - Opis przyrządzania:

Piersi z kaczki myjemy w zimnej wodzie i osuszamy. Imbir obieramy i ścieramy na drobnej tarce tyle, by była go łyżeczka. Czosnek obieramy i rozgniatamy. Papryczki pozbawiamy ogonków i pestek i drobno siekamy. Imbir, czosnek i papryczki mieszamy z miodem, sosem sojowym i cukrem na gładką masę. Dolewamy 2 łyżki oleju. Marynatą polewamy mięso, lekko wcieramy i zostawiamy w chłodnym miejscu na noc. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Mięso wyjmujemy z lodówki i osączamy z zalewy. Na dużym ogniu stawiamy ciężką patelnię. Kiedy jest już bardzo gorąca, wkładamy piersi skórą do dołu. Smażymy na rumiano, po czym odwracamy i króciutko jeszcze przypiekamy po "mięsnej" stronie, tyle tylko, żeby mięso się ścięło. Przekładamy piersi - skórą do góry! - do żaroodpornego naczynia i wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Z patelni zlewamy tłuszcz. Na patelnię wlewamy marynatę i gotujemy chwilę, aż zgęstnieje w lśniącą glazurę. Upieczone piersi kaczki wyjmujemy z piekarnika, smarujemy glazurą i zostawiamy w spokoju w ciepłym miejscu na 3-5 minut. Kroimy mięso w cienkie plasterki i układamy na ogrzanym półmisku. Polewamy resztą sosu-glazury i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Lakierowana pierś kaczki z chilli: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Lakierowana pierś kaczki z chilli przepisy:

  • Piersi z kaczki z zielonym pieprzem (i odrobiną whisky)
    Różowe w środku piersi z kaczki na sosie grzybowym, z wytrawnym dodatkiem zielonego pieprzu... Pyszne, jesienne danie - najlepsze z tortem z ziemniaków lub niemieckimi kluseczkami.
  • Piersi z kaczki z klementynkami
    Pierś z kaczki zawsze jest daniem eleganckim, właściwie nie wiem, dlaczego. Ale to dobrze, bo robi się ją łatwo i szybko, a podać ją można nawet wytwornym gościom. Klementynki (zamiast nieco już banalnych w tym zestawie pomarańczy) dodają blasku zarówno w smaku, jak i wyglądzie dania.
  • Sałata z piersią kaczki
    Doskonały letni lunch lub przystawka przed grillową kolacją. Piersi kaczki pieczemy w piekarniku lub nad węglami, zaś po upieczeniu kroimy w plastry i podajemy na mieszanej sałacie skropionej ciekawą odmianą sosu vinaigrette.
  • Marynata azjatycka
    Słona i ostra, mocno imbirowa marynata, doskonała do wołowiny, wieprzowiny i kaczki.
  • Kurczak ze stacji kolejowej w Rangunie
    Cały smak tego dania polega na kontrastach: gorący kurczak versus zimny sos do maczania, łagodny smak mięsa versus ostrość chili i imbiru. Danie pochodzi z byłej stolicy Birmy, Rangunu, gdzie ponoć na jednej ze stacji kolejowych cieszyło się szczególnym wzięciem.




Podziel się linkiem:


Komentarze: