Orientalnie przyprawiona glazura wygląda na cienkich plasterkach mięsa bardzo smakowicie. Wprawdzie kaczka taka korzenie swoje ma w Państwie Środka, jednak dodatki dobieramy do niej bardziej europejskie: kremowe piure z ziemniaków i czerwona duszona kapusta. A może jeszcze (w duchu fusion) salsa z klementynek?
Kraj pochodzenia: Chiny
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Lakierowana pierÅ› kaczki z chilli - Opis przyrzÄ…dzania:
Piersi z kaczki myjemy w zimnej wodzie i osuszamy. Imbir obieramy i ścieramy na drobnej tarce tyle, by była go łyżeczka. Czosnek obieramy i rozgniatamy. Papryczki pozbawiamy ogonków i pestek i drobno siekamy. Imbir, czosnek i papryczki mieszamy z miodem, sosem sojowym i cukrem na gładką masę. Dolewamy 2 łyżki oleju. Marynatą polewamy mięso, lekko wcieramy i zostawiamy w chłodnym miejscu na noc. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Mięso wyjmujemy z lodówki i osączamy z zalewy. Na dużym ogniu stawiamy ciężką patelnię. Kiedy jest już bardzo gorąca, wkładamy piersi skórą do dołu. Smażymy na rumiano, po czym odwracamy i króciutko jeszcze przypiekamy po "mięsnej" stronie, tyle tylko, żeby mięso się ścięło. Przekładamy piersi - skórą do góry! - do żaroodpornego naczynia i wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Z patelni zlewamy tłuszcz. Na patelnię wlewamy marynatę i gotujemy chwilę, aż zgęstnieje w lśniącą glazurę. Upieczone piersi kaczki wyjmujemy z piekarnika, smarujemy glazurą i zostawiamy w spokoju w ciepłym miejscu na 3-5 minut. Kroimy mięso w cienkie plasterki i układamy na ogrzanym półmisku. Polewamy resztą sosu-glazury i natychmiast podajemy.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Lakierowana pierś kaczki z chilli: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |