Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Lakierowana-piers-kaczki-z-chilli

Lakierowana pierś kaczki z chilli

Orientalnie przyprawiona glazura wygląda na cienkich plasterkach mięsa bardzo smakowicie. Wprawdzie kaczka taka korzenie swoje ma w Państwie Środka, jednak dodatki dobieramy do niej bardziej europejskie: kremowe piure z ziemniaków i czerwona duszona kapusta. A może jeszcze (w duchu fusion) salsa z klementynek?

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia: Chiny

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 duże piersi z kaczki (pojedyncze)
świeży korzeń imbiru
2 ząbki czosnku
2 czerwone ostre papryczki
3 łyżki płynnego miodu
6 łyżek sosu sojowego
łyżka ciemnego brązowego cukru
olej z orzeszków ziemnych

Opis przyrządzania:
Piersi z kaczki myjemy w zimnej wodzie i osuszamy. Imbir obieramy i ścieramy na drobnej tarce tyle, by była go łyżeczka. Czosnek obieramy i rozgniatamy. Papryczki pozbawiamy ogonków i pestek i drobno siekamy. Imbir, czosnek i papryczki mieszamy z miodem, sosem sojowym i cukrem na gładką masę. Dolewamy 2 łyżki oleju. Marynatą polewamy mięso, lekko wcieramy i zostawiamy w chłodnym miejscu na noc. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Mięso wyjmujemy z lodówki i osączamy z zalewy. Na dużym ogniu stawiamy ciężką patelnię. Kiedy jest już bardzo gorąca, wkładamy piersi skórą do dołu. Smażymy na rumiano, po czym odwracamy i króciutko jeszcze przypiekamy po "mięsnej" stronie, tyle tylko, żeby mięso się ścięło. Przekładamy piersi - skórą do góry! - do żaroodpornego naczynia i wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Z patelni zlewamy tłuszcz. Na patelnię wlewamy marynatę i gotujemy chwilę, aż zgęstnieje w lśniącą glazurę. Upieczone piersi kaczki wyjmujemy z piekarnika, smarujemy glazurą i zostawiamy w spokoju w ciepłym miejscu na 3-5 minut. Kroimy mięso w cienkie plasterki i układamy na ogrzanym półmisku. Polewamy resztą sosu-glazury i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024